Diğerkâmlık ve eğitim

Hasan Güneş

Türkçede özgecilik kelimesiyle ifade edilen bu kavram, başkalarını düşünmek, onların hukukunu korumak hususunda özverili olmak, başkalarının hukukunu gözetmek hususunda fedakar ve feragat sahibi olmak anlamlarına geliyor.

Diğerkâmlık neden önemlidir? Çocuklar, birey ve toplum açısından önemi nedir?

Aslında, diğerkâm psikolojik anlamda Alfred Adlerin kullandığı sosyal ilgi terimiyle belli ölçülerde benzer anlamlara sahiptir.

Toplumsal ilgi adını verdiğimiz davranış dizisi, normal bir insanın çevresine uyum sağlaması için zorunlu bir öğedir. Bu tür davranışların geliştirilmediği durumlarda kişilik bozukluğu çıkabilir.

Toplumsal ilgi öğesi ilkönce ailede gelişmektedir. Çocuğun özellikle annesi sosyal gelişmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Yani annenin ilgisi, sevgisi, eğitim durumu çocuğun toplumsal gelişiminde önem arz etmektedir.

Diğer taraftan, toplumsal ilginin arttırılmasında okullar başlı başına önemli rolleri bulunmaktadır. Gerçekten, bu rol yerine getiriliyor mu? Adeta yarış atı gibi görülen çocuklarımız onlarca sınava tabi tutulmaktadır. Bu durum çocuklar arasında değil sosyal ilginin artması azalmasına neden olmaktadır.

Yine, sosyal ilgiyi arttıracak onlarca öğretim yöntemi bulunurken maalesef okullarda kullanılan öğretim yöntemi genelde ikiyi geçmemektedir.

Ya müfredat programına ne demeli? Bireyciliği ve yarışmayı ön planda tutan müfredat programı ile öğrencilerin sosyal ilgisi artabilir mi?