Etnosantrizm, bir kişinin diğerlerini kendi etnik grubunu veya kültürünü merkeze alarak değerlendirme tutumu şeklinde tanımlanabilir. Pek çok ön yargı ve stereotipin kaynağını oluşturan bu değerlendirme, genellikle, diğerlerinin olumsuz tarzda nitelendirilmesiyle sonuçlanmaktadır.
Etnosantrizm, öğretmenleri ve öğrencileri nasıl etkilemektedir? Örgüt olarak okul nasıl etkilenmektedir? Okulun etkililiği bakımından; bu soruların yanıtlanması gerekmektedir.
Kuşkusuz, bazı öğretmenler referans aldıkları grubun veya kendi kültürlerinden dolayı diğer arkadaşlarına karşı kültürel ben merkezci bir tutum içine gidebilmektedirler. Bu durumda bu öğretmenlerin sosyalleştiği ortamın önemi ve yeri tartışılamaz. Öğretmenlerin bu tutumu örgüt içi kararların ve tutumların etkisizleşmesine neden olabilmektedir.
Diğer taraftan okul müdürleri bazı öğretmenlere etnosantrik bir tutum içine gidebilir. Böyle bir yaklaşım öğretmenlerin morali, iş doyum düzeyinin düşmesine neden olabilir. Ancak, okul müdürü örgütün amaçlarının gerçekleştirilme düzeyinden sorumlu olduğundan ben merkezcilikten vaz geçmesi gerekmektedir.
En olumsuz durum, bazı öğretmenlerin bazı öğrencilere karşı ben merkezci tutum ve davranışı sergilemeleridir. Bu durum da öğrencilerin akademik başarısı ve duyuşsal alanını olumsuz etkilemektedir.