Üniversitelerdeki araştırmalar neden önemsenmiyor?

Hasan Güneş

  Araştırma; genelleştirilebilen bilgi üretmek ya da üretilmiş olan bilgiye katkıda bulunmak amacıyla sistemli gözlemler; deneyler yapma, belgelerini, yayınları inceleme ve bunların sonucunda toplumun verileri bilimsel yöntemlerle çözümlemeye verilen isimdir. 
   Maalesef; bilimsel araştırmaların bazı örgüt ve üniversitelerde yeterli olmadığını görüyoruz. Ancak, bilimsel araştırmanın bir ülke için önemi tartışılamaz. Çünkü bir toplumun sosyal, ekonomik kültürel boyutlarında gelişmelerin sağlanması bir ölçüde bilimsel araştırmaların nicelik ve niteliğine bağlıdır. 
    Kuşkusuz, bilimsel araştırmaların üretilmesinde üniversiteler başlı başına önemli bir yer tutuyor. Ancak, üniversitelerin çeşitli sorunları bulunuyor. Bu sorunların başında finansman yetersizliği gelmektedir. Yine donanım yetersizliği, araç- gereç eksikliği ve öğretim elemanlarının nicelik ve niteliğinin istenen ölçüde olmaması bilimsel araştırma bakımında üniversitelerin önemli sorunları olarak değerlendirilebilir.
     Diğer taraftan bilimsel araştırma çalışmalarının desteklenmesi konusunda üniversitelerce bazı öğretim elemanlarına ayrıcalık tanınması önemli sorunlar arasındadır. 
    Yine, özellikle fen alanlarında yapılan araştırmaların ekonomik gerçekliklerimizle ilgisi bulunmamaktadır. Çünkü yapılan araştırmalar genellikle küresel güçlerin kaygılarını taşımaktadır.
    Sosyal bilimler alanında da yapılan araştırmaların bulguları yetkililerce önemsenmemektedir. Örneğin, yıllarca eğitim bilimleri alanında yapılan araştırmaların bulguları eğitim sistemini iyileştirme öneriler getirmekte ise bu durum pek de önemsenmemektedir