Babacan, Gül, Davutoğlu artık Erdoğan'a bayrak açtı, kazan kaldırdı

Nahit Duru

Uzun süredir AKP’den umudu kesenlerin yeni bir parti kuracağı ifade ediliyor. Kurucuları arasında eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Ali Babacan’ın da bulunacağı belirtilen parti “Ha bugün, ha yarın, kuruldu, kurulacak” denilerek halkın nabzı tutulmaya çalışıyorlar.

Yeni parti kurmak için kolları sıvayanların bir bölümü kurucular arasına özel bir ismi almak için çabalıyorlar. Bir bölümünün partinin başına geçmesi gerektiğini savunduğu isim, eski Başbakanlardan Adnan Menderes’in aynı adı taşıyan torunu Prof. Dr. Adnan Menderes.

Bir trafik kazasında yaşamını yitiren Mutlu Menderes ile Prof. Dr. Münevver Menderes’in oğlu olan Adnan Menderes Ege Üniversitesi’nde görev yapıyor.

Menderes ailesine yakın olan, eski siyasiler, Adnan Menderes’in siyasete girmemesini öğütlüyorlar. Onlara göre siyaset Menderes ailesine “uğursuz” geliyor. Bu siyasiler, baba Adnan Menderes’in idam edilmesinin ardından, Aydın Milletvekilliği yapan oğlu Yüksel Menderes’in 1 Mart 1072’de intihar etmesini, Mutlu Menderes’in 8 Mart 1978 tarihinde trafik kazası sonucu yaşamını yitirmesini, 2011’de vefat eden Aydın Menderesin de geçirdiği trafik kazasının ardından yaşamını tekerlekli sandalyede geçirmesini uğursuzluk olarak niteliyorlar.

Uğursuzluk ya da değil, sonuçta yeni partide görev alıp almamaya Prof. Dr. Adnan Menderes karar verecektir.

Adı yeni partinin liderleri arasında geçen eski Başbakanlardan Ahmet Davutoğlu, AKP ile ipleri tamamen kopartmış görünüyor. Davutoğlu isim vermese de, Elazığ’da 'Bir oy da olsa seçim geçerlidir deyip tutum değiştirmek, bir seçimde beka kaygısından bahsedip neredeyse bu şekilde düşünmeyen herkesi terörist olarak itham ederek, diğer seçimde İmralı'yla temasa geçmek milletin vicdanından kopuştur' diyerek AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef almıştır.

Davutoğlu, AKP iktidarının verdiği sözleri yerine getirmez hale düştüğünü, devlet makamlarının trol çetelerine mahkum edildiğini de belirterek, yönetimi ağır bir dille suçlamıştır.

Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise, AKP ve Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile uzun bir süredir gerilim yaşadığını hiç gizlemedi. Bu gerilimi ya da uyuşmazlığı danışmanları aracılığı ile kamuoyuna açıklamıştı.

Ali Babacan ise, şu ya da bu şekilde Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı olan Recep Tayyip Erdoğan’la görüşüp, eleştirilerini sıralamış.

Görülüyor ki, yeni parti kurmak için adı geçenlerin üçü de Erdoğan’a bayrak açmış, bir başka deyişle kazan kaldırmıştır.

AKP içinde uzun süredir rahatsız olan milletvekillerinin bir bölümünün de Gül, Babacan ve Davutoğlu ile görüşmeye başladıkları biliniyor. Yönetimin tavrından ve gidişattan memnun olmayıp yeni partide görev alacakların sayısının 80’e ulaştığı kulislerde konuşuluyor.

Ne var ki, parti kurma sürecinin uzaması halinde, rahatsızlık duyan milletvekillerinin “ikna” edilebileceği de belirtiliyor.

Bu arada, küskün ve kırgınları kazanmak için AKP’de yeni bir hikaye yazma çabası olduğu da ifade ediliyor. Bu hikaye yalnız küskünleri kırgınları değil, genç ve kadın seçmenleri de kazanmaya yönelik olacakmış.

AKP’li küskünler, hikaye değil masal yazılacağına dikkat çekip, sonuç vermeyeceğine vurgu yapıyorlar.

Ancak, AKP’den umudu kesip, ipleri koparanların bir an önce partileşmemesi halinde başarı sağlamasının imkansız hale geleceği de bir gerçek olarak ortada duruyor.