Dünya çok büyük bir sorunlar girdabının içinde; çöken ekonomiler ve ulusal üretimin giderek yok olması, ulus-devletlerin başarısızlığı, aile-toplum ve din yapısında yaşanan sorunlar, gelişen yıkıcı teknolojiler öncelikle yeni bir toplum yapısı ve dünya düzenini dayatıyor. Öte yandan, dünya hızla Asya-Pasifik’te çıkacak büyük bir savaşa hazırlanırken, Avrasya’yı da önemli çatışmalar bekliyor. NATO küreselleşiyor, Yeni Roma Ordusu ve Asya-Pasifik NATO’su gibi yapılar Küresel NATO’ya eklemlenecek. İdeolojik savaşta ise yeni bir Gladyo hedefleniyor. Bu gelişmeler, Türkiye’nin hızla yeni duruma adapte olmasını ve oyuncu kurucu rolüne soyunmasını, yüzünü çürümüş Ortadoğu’dan bir an önce Türk Dünyası’na çevirmesini gerektiriyor. Bu makalede, Batıda yeni askeri oluşumlar kapsamında Yeni Roma Ordusu ve Yeni Gladyo ile ilgili gelişmeleri incelerken, Türkiye’nin olması gereken rolüne ilişkin sözlerimiz de olacak.
Yeni Roma Ordusu
Roma ve Osmanlı mirası yaşamış Akdeniz ülkeleri paylaşılan kültürleri, ortak savunma anlayışları ve ekonomik çıkarları ile uzun zamandır sağlam bir birlik arayışındalar. ABD’nin önderliğinde İngiltere, Türkiye ve İsrail’in oluşturacağı yeni ittifak MEDCOM gibi Akdeniz’de enerji güvenliği için yeni bir askeri yapılanma imkânı sağlayabilir. Ukrayna Savaşı, İngiltere ve Türkiye’nin bölgesel bağlantılar bakımından operasyonel rollerini daha belirgin hale getirdi.
İngiliz Savunma Bakanlığı, son Entegre Savunma Gözden Geçirme dokümanı ile İskandinavya’daki İngiliz Sefer Kuvveti gibi Akdeniz’i de yeni bir potansiyel güç projeksiyonu olarak ifade etti. Eski başbakan Boris Johnson, Yeni Roma İmparatorluğu planından bahsetmişti.
Yeni Roma İmparatorluğu fikri, Fransa başkanı Emmanul Macron’dan geldi. Johnson, bu fikrin kendisinin Dışişleri Bakanı olduğu dönemde ortaya çıktığını söylüyor. Bu imparatorluk bugünkü Avrupa ile Türkiye ve ana Kuzey Afrika ülkelerini içine alacak.
Boris Johnson da birliğin Magrip ülkeleri ile birlikte Türkiye ve Ukrayna’yı içine alması gerektiğini söyledi. Bu birlik aslında “Mare Nostrum” yani Roma İmparatorluğu’nun Akdeniz, Kuzey Afrika ve Anadolu’yu da işgal ettiği zamanki adı. Bu genişletilmiş birliğin temel ve öncelikli amacı Rusya’yı zayıflatmak. Almanya’da yapılan G7 Zirvesinde bu konudaki görüşler ifade edildi. Bu ortaklık “Le Bromance” olarak ifade edildi. Ancak şu aralar İngiliz-Fransız ilişkileri hiç iyi değil. Fransızlar hala İngilizlerin Avrupa Birliği’nden çıkışı (Brexit) konularına takılmışken, İngilizler Fransızları Rusya konusunda sert olmamakla suçluyor.
İngiliz ordusu küçülürken, bir Roma Ordusu kurulabilir mi? İngilizler, daha çok astsubaylardan (NCO) kurulu, teknik ama küçük bir ordu hedefliyorlar. Artık insanlardan değil makinelerden kurulu bir ordu isteniyor. Barışta caydırıcı ama savaşta ortalığı cehenneme çevirecek. Hiçbir platform, kabiliyet veya taktik onu engellemeyecek.
Yeni Soğuk Savaş ve Yeni Gladyo
Bugün hala NATO’nun gerisinde gizli bir NATO’nun Gladyo operasyonlarına devam ettiği iddiaları var. NATO’nun nasıl bir yapısı olduğunu bilmeyenler buna inanabilir. NATO harekât başkanlığında kriz yönetimi uzmanı konumunda üç yıl çalışmış bir emekli subay olarak, bu iddiaların doğru olmadığını çok rahatlıkla söyleyebilirim. NATO’nun daimi yapıları çok azdır ve bu tür yapılar ancak ülkelerin kendi ulusal istihbarat örgütleri arasındaki işbirliği ile sürdürülebilir yani NATO’nun komuta etmesi söz konusu olamaz. Ancak, Batılı ülkelerin münferit istihbarat operasyonları ya da rejim karışıklıkları öncelikle Gladyo ve NATO’ya sonra da ABD Savunma Bakanlığı ve CIA gibi istihbarat teşkilleri ile ilişkilendirilerek, uluslararası bir suç örgütü imajı yaratılmaya çalışılmıştır.
Geride-Kal (Gladyo), İkinci Dünya Savaşı sonrası Güney Avrupa ve daha sonra NATO çevresinde uygulanan bir gizli doktrindi. Amaç, Sovyetlerin bu ülkelerdeki Komünist rejim oluşturma gayretlerine örtülü yollardan engel olmak ve gelecek nesillere güvenli bir NATO bırakmaktı. Sivil ve askeri kanadı olan Gladyo, ülke içinde Komünistlerin aktörü haline gelmiş aktörler, illegal örgütler ve bozguncular ile uğraşıyordu. Gladyo’nun ABD’deki sloganı “Hayat, Özgürlük ve Mutluluğu Aramak”, Türkiye’de “Hâkimiyet-i Milliye (Ulusal Egemenlik)”, İtalya’da “La Liberta”, Fransa’da ise “Liberté, égalité, fraternité” idi. Sovyetler Birliği çöktükten sonra pek çok ülkenin gladyosu kış uykusuna yattı. Ancak, onlarca yıl sonra Rus saldırganlığı ve Çin’in entrikalarına karşı yeni bir Gladyo ihtiyacı tartışılıyor.
Rusya ve Çin’in gittikçe artan düşmanca faaliyetlerine karşı ülkelerin iç istikrarını korumak, sızma veya işgalleri önlemek için Geride-Kal (Gladyo) yaklaşımı, artık sadece Doğu Avrupa ve Akdeniz değil, Orta ve Güney Asya ile Çin etrafındaki ülkeler için de yeni bir kurgu gerektiriyor. Soğuk Savaş’ta olduğu gibi NATO’nun etki ve ilgi alanındaki bu ülkelere Rusya ve Çin’in sızmasını önlemek gerekiyor. Bunun için Sivil-Asker İşbirliği mekanizması içinde NATO komuta yapısının ilgili ülkelerin ulusal yapılarına entegre olacak, doğrudan ve dolaylı mekanizmalar oluşturulabilir. ABD gibi İngiltere ve Türkiye’nin de Çin ve Rusya karşısında çok geniş bir jeostratejik coğrafyada oymayacağı roller ve kurabileceği bağlantılar var. İngiltere artık Thatcherizm’in “ideolojiden önce millet” doktrininden çıkarak 1922 Komitesi’nin “devamlılık için merkezi olmayan kuvvetler” savunma yaklaşımına dönüyor. İngilizler şimdi, kurala-dayalı bir dünya düzeni için kritik deniz yollarını kontrol edecek, bir deniz kuvvetine yatırım yaparak, dünyanın her bölgesinde masada olmak istiyorlar. Küresel rollerini sınırlarının ötesinde gören Türkiye’de Avrasya ve Afrika’daki çıkarları için benzer bir yapılanma yönünde çoktan adımlar atmış durumda. Artık ulusal çıkarlarınız için küresel hedefleri olan ittifaklar ile hem merkeze yakın hem de uluslararası ortamda birlikte hareket etme zamanı.
Önümüzdeki dönemde Putin, NATO üyelerini istikrarsız hale getirmek için GRU’ya çok daha fazla görev ve kaynak verecektir. Şu ana kadar bu yöndeki faaliyetleri özellikle Almanya ve Macaristan’da başarılı oldu ve hem Rusya hem de Çin bu durumu sömürmektedir. Geride-Kal’ın ülke içi ve dışında en tecrübeli ülkeleri ABD, Türkiye, İtalya ve İngiltere idi. Bu ülkeler tekrar bir araya gelerek yeni bir Gladyo’nun çekirdeğini oluşturabilir. NATO ülkeleri Rus saldırganlığı ve Çin’in Yol ve Kuşak Projesi üzerinden küresel ticaret yollarını kontrol alma stratejisini önlemek için Gladyo tipi yapılanmayı deniz aşırı yapılara ve Akdeniz’den Hint Denizi ve Asya-Pasifik’teki güç mücadelelerine de taşıyacaktır.
Entrikalar, suikastlar ve Rus Gladyosu
Avrupa’da Yeni Sağ, ABD’de ise Alternatif Sağ kurgusunun arkasında, Rusların 2003 sonrası başlayan Beşinci Kol faaliyetleri var. Ruslar, son on yıldır Avrupa’da olduğu gibi 2016 yılında Amerikan seçimlerine de el attılar. İşin ideolojik cephesi için iki ayrı konsept geliştirilmişti; Avrupa için Yeni Sağ, ABD için Alternatif Sağ. Amerikan alternatif sağı, Avrupa Yeni Sağı ve Alexander Dugin’in muhafazakârlığı arasında ideolojik bağlantı kurmak zor değil. Alternatif sağ, ABD’de Trump ile gelişiyor fakat asıl kökeni Rusya ve büyümekte olan bir hareket. “Alternatif sağ” terimi ilk defa beyaz ırkçı ve National Policy Institute isimli düşünce merkezi başkanı Richard Spencer tarafından 2010 yılında ifade edildi, Spencer, hareketin bugüne kadar ki önde gelen doktrineri ve en çok görünen sözcüsü oldu.
İngiltere’de 2018 yılında Sergei Skripal ve kızına yapılan suikastın zanlısı Anatoliy Chepia, 2017 yılında Averyanov’un kızının düğününde görüntülenmişti. Averyanov ve suikastın iki zanlısı, bu görevden sonra yüksek kahramanlık madalyası aldılar. Bu suikast, Batı ve Rusya istihbarat örgütleri arasındaki centilmenlik anlaşmasının (birbirlerinin ajanlarını öldürememek) bir dönüm noktası oldu. Alexander Dugin, 2014 yılında tüm Ukraynalıların yakılmasını isteyecek kadar acımasız biridir. Rus istihbaratına çalışan Dugin’in kızının öldürülmesi ise bekleyen bir intikam oldu.
NATO, Roma Ordusu, Gladyo ve Türkiye
Makalenin devamı ve geniş versiyonu için;
https://www.academia.edu/86128246/Küresel_NATO_Yeni_Roma_Ordusu_ve_Yeni_Gladyo