Cargill, Bursa- Orhangazide fabrikası olan bir Amerikan şirketi.
1997 yılında bölgede birinci derece tarım arazisi üzerine kanunsuz biçimde 90 milyon dolara mısır şurubu üretmek için bir fabrika kurdu.
Halk ayağa kalktı, davalar açıldı ama dinleyen kim.
Sonunda Erdoğan Başkanlığındaki AKP Hükümeti, 2005 yılında Cargill için özel yasa çıkarttı. 212 bin metrekarelik tarım arazisini "Özel Endüstri Bölgesi" ilan etti.
Bakanlar Kurulu Kararı
Karar Sayısı : 2005/8944
Bursa İli, Orhangazi İlçesi, Gemiç Köyü, Karapınar Mevkiinde H22.b.06.c.2.A ve H22.b.06.b.3.D pafta 1634 parsel, H22.b.06.c.B pafta 36 parsel ile H22.b.06.b pafta 1311, 1312, 1313, 1317 parsellerde yer alan Cargill Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş.ye ait mısır işleme tesislerinin bulunduğu toplam 212.240 m2 büyüklüğündeki alanın Özel Endüstri Bölgesi olarak ilan edilmesi; Endüstri Bölgeleri Koordinasyon Kurulunun 5/4/2005 tarihli ve 2005/01 sayılı Kararına dayanan Sanayi ve Ticaret Bakanlığının 26/4/2005 tarihli ve 5022 sayılı yazısı üzerine, 4737 sayılı Kanunun geçici 2 nci maddesine göre, Bakanlar Kurulunca 5/5/2005 tarihinde kararlaştırılmıştır.
Nişasta bazlı şeker (NBŞ) üreticisi Cargill, 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesiyle dikkatleri yeniden üzerine topladı.
Türk tarımına, şeker pancarına, çifçisine daha da önemlisi insan sağlığına darbe vurduğu öne sürülen bu şirkete Erdoğan Hükümeti 13 yıl önce neden özel yasa çıkardı?
Şirkete neden kıyak yapıldığının perde arkası şöyle:
Türk askerinin Kuzey Irakta başına çuval geçirildikten 6 ay sonra Başkan George Bush, Washingtona gelmek isteyen Başbakan Erdoğanı davet etti.
Bush, 28 Ocak 2004te yapılacak görüşmeden iki gün önce Kıbrıs özel koordinatörü Tom Westonı Ankaraya gönderdi.
Weston, Başkanın daha sonra Yes be Annem olarak siyasi tarihe geçen Annan Planını bir mektupla Dışişleri Bakanı Abdullah Güle iletti.
Mektup uzun süre Türk Kamuoyundan saklandı.
Erdoğanı Washingtona getiren Airbus 340 tipi THY uçağında 5 bakan ve eşleri,165 işadamı ve 53 gazeteci vardı.
Giyim firması Sararın sahibi Cemalettin Sarar, Başkan Bush için gömlek ve kravatlı koyu renkli bir takım elbise hazırladı.Busha iletmesi için Erdoğana rica etti.
Erdoğan önce New Yorkta Amerikan Yahudi Kongresinin Cesaret Ödülünü aldıktan sonra 28 Ocakta Beyaz Sarayda Başkan Bushla görüştü.
Oval Ofiste Erdoğanın yanında tercümanı Eğemen Bağış ve sadece Dışişleri Bakanı Abdullah Gül vardı.
Bush görüşmeye Dışişleri Bakanı Colin Powell, Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Condaleeza Rice ile girdi.(dengesiz bir durum)
Bushun Erdoğandan 2 isteği oldu.
1--Cargille uygulanan kota ve arazi sorunu çözülsün.
2- Kıbrısta Annan planı yürürlüğe konsun.
Karşılığında Erdoğan ne istedi?
1-Askerin başına çuval geçirilen Irakta ihalelerden pay verilmesi,
2-Amerikan şirketleri ağırlıklı nitelikli sanayii bölgeleri oluşturma.
Erdoğan Ankaraya döndükten sonra Bushun istekleri yerine getirildi.
Erdoğanın istekleri ise temenniden öteye gitmedi, hiç bir zaman gerçekleşmedi.
Başkan Bush Bushla Erdoğanın bir sonraki görüşmesinde manşetlerde Bushun Erdoğana You are a great man (büyük adamsın) dediğine ilişkin cümlesi vardı.
Erdoğan Hükümetinin Bushun 2 isteğini bir yıl içinde acele yerine getirmesinin sebebi hala esrarını koruyor.