Yazın Bu Gıdalardan Uzak Durun: İshal ve Kusma Tehlikesi!

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte sıcaklıklar artarken, acil servislere başvuran hasta sayısında da belirgin bir yükseliş yaşanıyor. Özellikle ishal, bulantı, kusma ve karın ağrısı şikayetleriyle hastaneye gelenlerin sayısındaki artışa dikkat çeken Doç. Dr. Hasan Ergenç..

Yaz mevsimiyle birlikte artan sıcaklıklar, gıda zehirlenmelerini de beraberinde getiriyor. Paketli gıdalar ve hijyen koşullarına uygun olmayan ortamlarda üretilen besinlerin tüketimi, hastanelerin acil servislerine kusma ve ishal şikayetiyle başvuranların sayısında önemli bir artışa neden oluyor. Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hasan Ergenç, toplu alanlarda, satış noktalarında ya da açıkta uygun olmayan şekillerde bekletilen ve pişirilen gıdaların zehirlenmelere yol açabileceğine dikkat çekerek şu uyarılarda bulundu:

"Yaz aylarında, özellikle sıcak havalarda gıda zehirlenmeleri oldukça sık görülüyor. Acil servisimize her gün ishal, bulantı, kusma ve karın ağrısı şikayetleriyle birçok hasta başvuruyor. Havaların ısınmasıyla birlikte soğuk zincir uygulamalarına yeterince dikkat edilmemesi ve hijyen kurallarına uyulmadan tüketilen besinler, mikroorganizmaların çoğalmasına ve bu tür sağlık sorunlarının artmasına sebep oluyor."

ÇOCUKLAR, YAŞLILAR VE KRONIK HASTALAR İÇIN UYARI

Doç. Dr. Ergenç, özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik rahatsızlıkları bulunanların yaz aylarındaki beslenme alışkanlıklarına daha fazla özen göstermesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu sıcak havalarda bazı hasta gruplarının daha dikkatli olması gerekiyor. Yaşlı hastalar, çocuklar ve özellikle diyabet ve hipertansiyon gibi kronik rahatsızlıkları olan hastalarımız, beslenmelerine ve sıvı alımına ekstra özen göstermelidir. İshal başlangıcı olan hastaların bol sıvı tüketmesi ve güneşe maruz kalmaktan kaçınmaları önemlidir."

ET, TAVUK VE DONDURMA TÜKETIMINDE DIKKAT

Gıda zehirlenmelerine en sık yol açan besinlerin et, süt ve süt ürünleri ile dondurma olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Ergenç, bu besinlerin saklama ve tüketim koşullarının büyük önem taşıdığını ifade etti:

"İshal vakaları genellikle et, tavuk, süt ve süt ürünleri ile özellikle dondurma tüketimi sonrasında ortaya çıkıyor. Dondurmanın eriyip tekrar dondurulması, gıda zehirlenmesi riskini artıran bir durumdur. Bu gibi durumlarda kişilerin günde en az 2,5 - 3 litre sıvı tüketmeleri gerekmektedir. Eğer hastalar sıvı tüketiminde zorluk yaşıyor ya da oral alım azaldıysa, mutlaka hastaneye başvurmalarını öneriyoruz. Aşırı ishal ve kusma nedeniyle sıvı kaybı yaşanabilir, bu da dolaşım bozukluklarına ve hatta hayati tehlike oluşturabilecek durumlara yol açabilir. Özellikle güneş altında bekletilen veya uzun süre açıkta kalan pet şişe sularının tüketiminden kaçınılmalıdır."

BILINÇSIZ ANTIBIYOTIK KULLANIMINDAN KAÇININ

İshal vakalarında bilinçsiz antibiyotik kullanımının risklerine de değinen Doç. Dr. Ergenç, sözlerini şöyle tamamladı:

"İshal vakaları genellikle virüsler, bakteriler ve parazitlerden kaynaklanabilir. Bu nedenle, herhangi bir sağlık kuruluşuna danışmadan antibiyotik kullanılmasını önermiyoruz. Yanlış kullanılan antibiyotikler, mikroorganizmaların direnç geliştirmesine ve hastalığın daha da kötüleşmesine neden olabilir. Antibiyotiklerin mutlaka hekim kontrolünde kullanılması gerektiğini unutmamalıyız."

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.