Son dönemlerde üniversitelerdeki torpilli kişiye özel iş ilanlarının ayyuka çıkmasıyla YÖK, akademisyen alımına ilişkin yönetmeliği değiştirdi. Ancak tek sorun Profesör, Doçent, Doktor Öğretim Üyeleri arasındaki akrabalık ilişkisi değil. Üniversitelere atanan rektör ve dekan atamaları da büyük tartışma yaratıyor. Özellikle son dönemlerde AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Boğaziçi Üniversitesi'ne atadığı 'kayyum' rektör Melih Bulu'ya karşı öğrencilerin itirazları hala devam ediyor. Hitit Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'ne dekan olarak atanan İlahiyatçı Halil İbrahim Şimşek de kamuoyunda en son tartışma yaratan atamalardan biri.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından hazırlanan yönetmelikte belirli bir adayı tanımlayan özel şartlar öğretim üyesi alımları ve atama ilanlarında yazılamayacak. Mimarlık Fakültesi dekanlığına ilahiyat profesörü atandı Kayyum rektör Melih Bulu seçimi tanımadı!
Değişiklikle ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "Düzenlememizin yükseköğretimimiz ve akademisyen adaylarımız açısından hayırlı olmasını dilerim..." dedi. Saraç, şu açıklamayı yaptı: "Yeni YÖK olarak ilk kez hayata geçirdiğimiz “YÖK Akademik Kariyer Liyakat” Projemizin tanıtım toplantısında bazı akademik kadro alımlarında yaşanan durumlardan rahatsız olduğumuzu belirterek bunları engellemeye yönelik “düzenlemeler” yapacağımızı ifade etmiştik. Bu kapsamda yükseköğretim kurumlarımızın akademik kadro istihdamında “liyakat ve fırsat eşitliğini” artırmak amacıyla "Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliği"nde yaptığımız düzenleme bugün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. https://resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/03/20210309-4.htm Yaptığımız bu çalışma neticesinde; Profesör, Doçent ve Doktor Öğretim Üyesi kadrolarının özel şartlarında adaylara ait tez/uzmanlık tezi adlarının bir kısmı veya tamamı yazılamayacak. Ayrıca, ilanın özel koşulunda belirli bir adayı tanımlayan özel şartlara da yer verilemeyecek. Belirli bir adayı tanımlayan özel şartların öğretim üyesi alımlarındaki atama ilanlarında yazılmasını engellemeyi hedefleyen ve “fırsat eşitliğini, rekabet ve kaliteyi önceleyen” bu düzenlememizin yükseköğretimimiz ve akademisyen adaylarımız açısından hayırlı olmasını dilerim..."
27 akraba yönetiyor
Düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı ancak üniversitelerde akraba ilişkileri ayyuka çıkmış durumda. En son İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nde rektör, rektör yardımcısı, dekan ve öğretim görevlileri arasından tespit edilebilen 27 kişi arasında akrabalık bağı bulunduğunun ortaya çıkmıştı.