Yeni Araştırma: Hamilelikte Geçirilen Enfeksiyonlar, Çocuklarda Otizm Riskiyle Bağlantılı!

Fareler üzerinde yapılan bir çalışma, hamilelikte geçirilen viral enfeksiyonların çocuğa otizm teşhisi konulma olasılığını artırabileceğini ortaya koydu. Uzmanlar, bu durumu daha iyi anlamak için araştırmalara devam ediyor.

ABD'nin Long Island bölgesindeki Cold Spring Harbor Laboratuvarı'nda yapılan yeni bir araştırma, hamilelik sırasında viral enfeksiyon geçiren annelerin çocuklarının otizm riski ile bağlantılı olabileceğini gösterdi. Doktora sonrası araştırmacı Irene Sanchez Martin, fare embriyolarının, anneleri virüse maruz kaldıktan kısa bir süre sonra gelişimsel eksiklikler göstermeye başlayabileceğini belirtti.

ANNELERİN ENFLAMASYONU VE FETÜSÜN GELİŞİMİ

Sanchez Martin, "Kullandığımız model otizm spektrum bozukluğunu teşhis etmek için iyi bir model. Çalışmamda, yavruların erişkin olarak davranışlarını incelemek yerine, maternal enflamasyona maruz kaldıktan 24 saat sonra fetüslerde ne olduğunu kontrol ettik," dedi. Bu bulgular, hamilelik döneminde annelerin bağışıklık sisteminin aktivasyonunun fetüs üzerinde önemli etkiler yaratabileceğini düşündürüyor.

OTİZMİN KAYNAKLARI VE CİNSİYET FARKLILIKLARI

Otizm, insanların öğrenme, davranma, iletişim kurma ve başkalarıyla etkileşim kurma biçimini etkileyen bir gelişimsel bozukluktur. Otizmin kesin nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik ve çevresel faktörlerin etkili olduğu düşünülüyor. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) verilerine göre, erkek çocuklarda otizm teşhisi konulma olasılığı kız çocuklarına göre ortalama dört kat daha fazladır.

SİTOMEGALOVİRÜS VE OTİZM İLİŞKİSİ

Michigan Üniversitesi ve CDC'den araştırmacılar, yaygın bir viral enfeksiyon olan konjenital sitomegalovirüs ile doğan çocukların otizm teşhisi alma olasılığının ortalama 2,5 kat daha fazla olduğunu ortaya çıkardı. Bu bulgu, hamilelik sırasında enfeksiyon geçiren annelerin çocukları için daha dikkatli bir izleme ve müdahale gerekliliğini gösteriyor.

ROUTİN YENİDOĞAN TARAMALARI ÖNERİSİ

Araştırmacılar, çoğu zaman gebelikte ve doğumda semptomsuz olan sitomegalovirüs için rutin yenidoğan taraması yapılması gerektiğini savunuyor. Bu tür taramalar, erken teşhis ve tedavi imkanlarını artırarak otizm riskini azaltma potansiyeli taşıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.