Yeni Araştırma: Şarkı Sözleri Daha Öfkeli ve Tekrarlı Hale Mi Geliyor?

Yeni araştırma: Avusturya'da yapılan inceleme, şarkı sözlerinin son yıllarda daha öfkeli ve tekrarlı olduğunu ortaya koydu. Rap ve rock şarkılarında öfke ve olumsuz duyguların arttığı belirtiliyor.

Avusturya'da yapılan yeni bir araştırma, müzik dünyasında son yıllarda dikkat çeken bir trendi ortaya koyuyor: Şarkı sözleri giderek daha öfkeli ve tekrarlı hale geliyor. 1980 ile 2020 arasında incelenen 12 bin şarkı, özellikle rap ve rock türlerinde öfke ve negatif duyguların arttığını gösteriyor. Araştırmacılar, bu değişimin müziğin tüketim alışkanlıklarıyla da ilişkilendirildiğini belirtiyor.

Avusturya'da yapılan yeni bir araştırma, şarkı sözlerinin son yıllarda daha öfkeli ve tekrarlı hale geldiğini ortaya koydu.

1980 ile 2020 yılları arasında 12 bin İngilizce şarkının sözleri analiz edildi. Rap, country, pop, R&B ve rock şarkılarının sözleri daha basit ve tekrarlayıcı hale gelirken, rap şarkılarında öfke ve olumsuz duyguların en derin artışı yaşandı.

Gazete Oksijen'de yer alan habere göre, şarkı sözlerinin genel olarak son 40 yılda daha öfkeli hale geldiği, aynı zamanda daha basit ve anlaşılması daha kolay hale geldiği tespit edildi. Analizler ayrıca, şarkılarda kullanılan farklı kelimelerin sayısının, özellikle rap ve rock şarkılarında azaldığını gösterdi.

Avusturya'daki Innsbruck Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri bölümünden Yardımcı Doçent Eva Zangerle, şarkılardaki öfke aktaran kelimelerin daha yaygın hale gelme sebebini, müziğin toplumun bir aynası olarak 'toplum ve kültürdeki daha genel değişiklikleri yansıtmasına' bağladı.

Yardımcı Doçent Eva Zangerle, "Son 40 yılda, mağazadan plak satın almaktan, telefondan yayın platformlarında yüz milyonlarca şarkı arasından seçim yapabilmeye kadar giden bir değişime şahit olduk. Bu durum müziğin tüketilme şeklini de değiştirdi" şeklinde konuştu.

Yardımcı Doçent Eva Zangerle ve araştırma ekibi ayrıca şarkı sözlerinin zaman içinde daha duygusal ve kişisel hale geldiğini de tespit etti. R&B, pop ve country şarkılarında da duygusal açıdan olumsuz sözlerin kullanımında artış görüldü. Araştırmanın detayları Scientific Reports dergisinde yayımlandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri

Hafta sonu planı yapanlara Meteoroloji uyarısı
Ümit Erdim ile Seda Erdim ayrıldı! Resmen boşandılar!
Zuhal Topal'ın kızını paylaştı ortalık yıkıldı!
Çağla Şıkel'in Ayakları Gündem Olmuştu!
Ultra Soğuk Kırmızı Cücenin Etrafında Dönen Speculoos-3b: Sıra Dışı Bir Dünya Keşfedildi