Yeni bir işletim sistemi mi geliyor?

Çinli üretici pes mi edecek yoksa farklı planlar mı devreye sokulacak. Yeni bir işletim sistemi mi geliyor. Şimdi bu konu ile ilgili bazı başlıkları

Çinli üretici pes mi edecek yoksa farklı planlar mı devreye sokulacak. Yeni bir işletim sistemi mi geliyor. Şimdi bu konu ile ilgili bazı başlıkları masaya yatıracağız.

Yeni bir işletim sistemi mi geliyor? Teknoloji gündemi şu aralar Huawei’ye uygulanan ambargoyla sarsılmış durumda. Hali hazırda teknoloji sektörünün en büyük isimlerinden biri olan Çinli üretici, ABD merkezli şirketler tarafından yapılan açıklamalarla sarsıldı.

İlk açıklama geçtiğimiz Pazar günü Google’dan geldi. Akıllı telefon sektöründeki mobil işletim sisteminin alternatifsiz ismi Google, bundan sonra Huawei cihazlarını desteklemeyeceğini açıkladı.

Google’ın Android için yaptığı açıklamanın yankıları devam ederken bu sefer de Intel ve Qualcomm devreye girdi. Dünyanın en büyük mobil modem ve çip üreticileri Huawei’ye ambargo uygulayacaklarını net bir dille ifade ettiler.

Peki bundan sonraki süreç nasıl işleyecek? Çinli üretici pes mi edecek yoksa farklı planlar mı devreye sokulacak. Şimdi bu konu ile ilgili bazı başlıkları masaya yatıracağız.

Qualcomm ve Intel’in resti telafi edilebilir

Öncelikli olarak Qualcomm ve Intel tarafından uygulanacak olan ambargo ile başlayalım. Malum Huawei sadece akıllı telefon üreten bir şirket değil. Çinli üretici, akıllı telefonun yanı sıra, akıllı saat ve PC sektöründe de yükselen bir grafik çiziyor.

Dolayısıyla Qualcomm ve Intel tarafından çekilen rest, direkt olarak PC ve akıllı telefon bölümünü etkileyecektir. Fakat Çinli üretici kendi yonga setini ürettiği için akıllı telefon tarafında çok fazla sıkıntı çekmeyecektir.

Lakin PC tarafı için aynı şeyi söylemek pek de mümkün değil. Malum pek çok Huawei modelinde Intel CPU’ları kullanılıyor. Dolayısıyla Intel’in çektiği rest sonrası Çinli üretici PC tarafında zorluklar çekebilir. Çünkü Intel’in alternatifi olarak görebileceğimiz AMD cephesinden de benzer bir açıklama gelebilir.

En büyük sorun mobil işletim sisteminde

Peki gelelim Google’ın ambargosuna. Aslında Huawei’nin canını en çok sıkan açıklama bu oldu. Belki yarı iletken tarafında farklı alternatifler üzerinde durulabilir. Sorunlar bir şekilde çözümlenebilir.

Fakat söz konusu mobil işletim sistemi olduğunda işler tamamen değişiyor. Çünkü hali hazırda mobil pazarda iki temel işletim sistemi bulunuyor. Birisi Apple’ın özelinde yer alan iOS, diğer ise sektörün geneline yayılmış olan Android.

Huawei de doğal olarak Android işletim sistemini kullanıyordu. Fakat Google’dan gelen açıklama sonrasında Çinli üreticinin önü tamamen tıkanmış oldu. Peki bu reddeden sonra Çinli üretici ne yapacak?

Aslında farklı alternatifler mevcut. Fakat bu alternatiflerin de pazarda karşılığı bulunmuyor. Örneğin Huawei Samsung’un mobil işletim sistemi Tizen’e yönelebilir. Fakat Tizen’in uygulama mağazası oldukça sığ. Dolayısıyla bunun yerine sıfırdan kendi işletim sistemini kurabilir.

Mesele işletim sistemi geliştirmek değil

Aslına bakılırsa Huawei’nin mobil işletim sistemi geliştirmesi zor değil. Asıl mesele bu mobil işletim sistemine uygulama getirtebilmek. Malum pek çok geliştirici Android ve iOS haricindeki mobil işletim sistemlerini önemsemiyor.

Zaten Windows Mobile’ın belirli bir kitleye ulaşamamasının en temel nedeni de buydu. Pek çok popüler uygulama bile Windows cihazlarında yer almıyordu.

Sonuç olarak Huawei’nin kendi mobil işletim sistemini geliştirmesi en olası çözüm yolu olarak görülüyor. Fakat bu hamle Çinli üreticiyi 10 yıl geriye atacaktır. Dolayısıyla Huawei’nin 5 yıla mobil sektörün yeni lideri olma planı da başka bahara kaldı diyebiliriz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.