Yeni Düzenleme: Bahşiş ve Motokurye Gelirlerine Vergi Mi Geliyor?

Bakanlık yetkililerinden gelen özelliklere göre, mevcut vergi paketi hazırlıkları kapsamında, bahşiş gelirleri ve motokurye hizmetleri özelinde yeni düzenlemeler planlanıyor.

HAZINE VE MALIYE BAKANLIĞI'NDAN BAHŞIŞ VE MOTOKURYE GELIRLERINDE YENI DÜZENLEMELER

Vergi paketi hazırlıkları kapsamında, vergilendirmede rahatlık isteyen sektörlerin genişlemeleri değerlendirilerek, ilgili sektörlerin başvuruları üzerine bahşiş gelirleri ve motokurye çalışmalarından elde edilen gelirlere yönelik düzenlemeler yapı

BAHŞİŞLER KDV'YE TABİ TUTULDUĞU İÇİN SEKTÖR KOLAYLIK İSTEDİ

Mevcut Gelir Vergisi Kanunu'na göre, yeme-içme sektöründe hizmet veren bahşişlerin işverence çalışanlara dağıtılması durumunda, bu ödemeler işverenden alınan ücretinin bir parçası olarak değerlendirilip ücret matrahına ekleniyor ve gelir tarifesine göre vergilendiriliyor. Banka kartı, kredi kartı ve diğer ödemelerin yaygınlaşması ile müşteriler, yeme bedeline ilave olarak bahşiş ödemelerini de kartla yapmaya başladı. Bu durumda, bahşiş olarak yapılan ödeme, yememe hizmetinin matrahına dahil edilerek KDV'ye tabi tutu

Sektör temsilcilerinin bu konudaki gelişmeler üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığı, ilgili diğer bakanlıklarla birlikte bir çalışma yürüttü. Dünya örneklerinin ayrıldığı, banka ve kredi kartı ile bahşiş ödemesinin yaygın olduğu yaygın olarak bu ödemelerin ayrı ayrı gösterildiği ve KDV matrahına dahil edilmediği belirlendi.

TAMAMI ÇALIŞANLARA DAĞITILACAK

Hazırlanan taslak çalışmaya göre, bahşiş ödemeleri, hizmet bedelinin yüzde 10'unu aşmaması şartlarıyla ödeme raporlarında ayrı ayrı gösterilecek. Bu ödemeler banka hesabında toplanacak ve tamamı kullanıcılara dağıtılacak. Asgari ücretinin aylık brüt bölüşüne kadar kişilere dağıtılan paralar, normal ücret geliriyle ilişkilendirilmeyecek ve yalnızca yüzde 10 gelir vergisikifatına tabi olacak. Bahşiş ödemeleri, hizmet bedelinden ayrı olarak gösterilen süre boyunca işveren tarafından hizmet bedeli dahil edilmeyecek ve KDV'ye tabi tutulmayacaktır.

KAPSAMA GİRECEK SEKTÖRLER BELİRLENDİ

Düzenleme, yeme içme sektöründe faaliyet gösteren faaliyet işletmeleri ve yemek paket servisleri dahil olmak üzere çeşitli ürünler sunan, sunulan hizmetler hizmeti veren işletmeler yoluyla. Otel ve benzeri konaklamalarda yeme içme hizmeti sunan birimlerin bu yeteneği yer alacak.

Ayrıca iş ve sosyal güvenlik mevzuatında sigorta primi ve kıdem tazminatları hizmetleri çözümleri üzerinde de çalışılıyor.

MOTOKURYELERİN DEFTER TUTMA ZORUNLULUĞU OLMAYACAK

Motokurye çalışmalarından doğan ve ticari kazanç olarak vergilendirilen gelirlerin tevkifat usulüyle vergilendirilmesine yönelik basit vergileme usulüne geçilmesi planlanıyor. Kuryeler, hizmet sözleşmesi kapsamında bir işverene bağlı olarak çalıştıklarında elde ettikleri gelir ücreti olarak vergilendiriliyor. Kendi adı ve hesabına bağımsız çalıştıklarında ise gelir ticari kazanç kapsamında değerlendirilip KDV'ye tabi tutuluyor. Türkiye çapında ticari kazanç mükellefi olarak faaliyet gösteren 126 bin 112 motokurye bulunuyor.

Motokuryeler ve mesleki birliklerden gelen talepler üzerine bunların defter tutma, belge düzenleme, geçici ve yıllık beyanname verme gibi düzenlenmelerinin yerine kolay vergilendirilmesine yönelik düzenlemeler yapıldı. Ticari kazanç mükellefi motokuryelere yapılan ödemelerden belli oranda tevkifat yapılacak. Bir takvim yılı içinde elde edilen gelirlerin vergi tarifesinin 4. dilimini (bu yıl için 3 milyon lira) aşmaması halinde tevkifat nihai vergi olacak. Bu uygulama ile defter tutma, belge düzenleme, geçici ve yıllık beyanname verme yükümlülükleri kaldırılacak ve hizmet ifaları KDV'den istisna tutulacaktır.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.