Yeni e dergisinin şubat sayısı çıktı

Yeni e dergisinin 16. sayısı okurlarıyla buluştu. Derginin bu ay ki dosya konusu ''Bitcoin’... Konuya kendi cephesinden bakarak yeni bir yorum getiren dergi, bir süredir büyük ilgi gören ve merak uyandıran kripto paraları ele alıyor....

Yeni e dergisinin 16. sayısı okurlarıyla buluştu. Derginin bu ay ki dosya konusu ''Bitcoin’... Konuya kendi cephesinden bakarak yeni bir yorum getiren dergi, bir süredir büyük ilgi gören ve merak uyandıran kripto paraları ele alıyor. “Bitcoin: Bugünün simyası mı finans kapitalin çöküşü mü?'' başlıklı dosya, Bahadır Özgür’ün “Büyücünün çırağı iş başında: Simyanın altınından algoritmanın Bitcoin’ine'' yazısı ile başlıyor. Konuyu Platon’dan başlatarak ''değeri’ ve ''dünyayı değer üzerinden kavramayı’ tartıştığı yazısında Özgür, Bitcoin’in ''gerçek’ değerinin ne olduğuna dair açıklamalar getiriyor. 

Bu girişin ardından Anıl Aba’nın “Cinnet, panik ve çöküş'', Kasım Akbaş’ın “Diomedes’in silahları kaç Bitcoin eder?'', Serdar Özay’ın “Blockchain: Gerçeğin zinciri'', Ulaş Başar Gezgin’in “Sanal paralara neden bu kadar çok ilgi gösteriliyor?'' yazıları ve Koray Demir’in Fırat Seymen’le yaptığı, “Bitcoin ne emtia ne de para, yeni türde bir varlık'' başlıklı röportajda konu farklı açılardan ele alınıyor. Dosyada, söz konusu ''sistem’in nasıl işlediğini ve onunla ''vaat edilen’ iddiaları para tarihi, mitoloji, burjuva iktisadı, güncel dünya ekonomisi açısından inceleniyor.

İSPANYA İÇ SAVAŞINDAN SURİYE’YE 
Derginin açılışı bir röportajla başlıyor. Aydın Çubukçu, Arif Bektaş ve Ceren Sağır imzalı röportajda soruları Britanya Komünist Partisi üyesi ve İspanya İç Savaşı’nda uluslararası tugaylarda savaşan devrimcilerin anısını yaşatmak için kurulan International Brigade Memorial Trust’un Sekreteri Jim Jump yanıtlıyor. Dünya yakın tarihinin en çok tartışılan İspanya İç Savaşı üzerine konuşularak başlanan röportaj günümüzde Suriye’de yaşananlara kadar uzanıyor. 

ERCAN, SAYGILI, ONAY...
Yeni e, geçen ay yaşamını yitiren şair Enver Ercan’ı “Her şey güzelecek'' şiiri ile selamlarken, yine geçen ay hayatını kaybeden çevirmen ve gazeteci Hüseyin Saygılı’yı Sadık Aytekin,“Muzip gülüşlü yaşam çeliği’ne'' şiiri ile anlatıyor. Bir diğer büyük kayıp olan tiyatromuzun önemli ismi Yılmaz Onay’ı ise Vecdi Sayar, “Şarkılarımız ölmeyecek sevgili Yılmaz'' yazısıyla uğurluyor. Derginin yeni sayısında ayrıca Mahmut Temizyürek, Enver Topaloğlu, Elçin Sevgi Suçin, Arsen Everekliyan, Mehmet Hameş, Âba Mislim Çelik, İbrahim Tığ, Zekine Dündar, Mualla Kâtip ve Mesut Aşkın şiirleriyle yer alıyor. [RTF bookmark start: _GoBack][RTF bookmark end: _GoBack]Derginin öyküleri ise Adnan Özyalçıner (Her eve bir otomobil), Muzaffer Kale (Ana dünya), Mesut Barış Övün (Şairin ıslığı) ve Ahmet Karadağ’a (Tutsaklığın üç hali) ait. 

VE BİRÇOK YAZI... 
Dergide Selim Temo’nun “Evliya Çelebi’nin Urfa’sı'', Ayşegül Tözeren’in “2017’de neden Zweig okuduk'', Nihat Ateş’in “Her zaman taşlanacak şair Tevfik Fikret'', Yaprak Damla Yıldırım’ın “İktidar ve şiddet karşısında 6284'', Barış Avşar’ın “Anadolu Kedisi: Bedri Rahmi'', Burhan Kum’un “F.cking Vincent!'', Şenay Aydemir’in “Gülecek bir şey mi var?'', Kadir Yüksel’in “Sarı Sıcak gerçekliği ve bize kalan karakterleri'', Nazlı Toprak’ın derleyip çevirdiği “Karmaşadan yalnızlığa FM'' başlıklı yazıları da yer buluyor. 
(Kaynak:Evrensel)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri

Anthony Hopkins, "The King of Covent Garden" Filminde Handel'i Canlandıracak
Kültür ve Turizm Bakanlığı 2024 Yılında Sinema Sektörüne 34,5 Milyon Lira Destek Sağlıyor
Taraklı'daki 508 Yıllık Yunus Paşa Camii: Osmanlı'nın İzinde
Erdemli'de Tömük Atölyesinde Kadınlar ve Çocuklar İçin Ücretsiz Bağlama Kursu
'Ölümlü Dünya 2' Netflix'e geliyor