Yeni Kaledonya'da Protestolar: Kanaklar Anayasal Reformları Protesto Ediyor

Yeni Kaledonya'da, Kanaklar ve destekçileri, Fransız hükümetinin anayasal reform planlarına karşı protesto düzenledi. Göstericiler, özgürlük taleplerini dile getirirken, Fransız yetkililerin reformun gerçek etkilerini göstermediğini iddia etti.

Yeni Kaledonya'da, Kanaklar ve destekçileri, Fransız hükümetinin anayasal reform önerilerini protesto etmek için sokaklara döküldü. Göstericiler, reformun Kanakların seçimlerdeki etkisini azaltacağını savunarak özgürlük taleplerini dile getirdi. Fransız yetkililerin ise gerçekleri gizlediği iddialarıyla tepki gösterildi.

Yeni Kaledonya'da, Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan Kanaklar ve destekçileri, Millet Meydanı'na yürüdü. Göstericiler, Fransız hükümetinin Kanakların seçimlerdeki etkisini azaltacak anayasal reformda geri adım atmasını istedi. "Yeni Kaledonya'ya özgürlük" ve "Yaşasın Kanak halkının mücadelesi" sloganları attı. Protestocular, Yeni Kaledonya bayrağı ile "170 Yıllık Fransız Sömürgeciliği Yeter" ve "Yeni Kaledonya ile Dayanışma" yazılı dövizler taşıdı.

Bazı göstericiler Filistin kefiyesiyle katıldı ve Kanakların Filistin halkıyla dayanışma içinde olduğu belirtildi. Gösterici Christian Fizin, eylemin Fransız devletinin zorla anayasal reformu parlamentodan geçirmeye çalışsa da karşı çıkanların direncinin devam edeceğini belirtti.

Fizin ayrıca, Yeni Kaledonya'daki Fransız Yüksek Komiseri Louis Le Franc'ın, Ada'da 13 Mayıs'tan bu yana yaşanan olaylarda hayatını kaybedenlerin sayısını az gösterdiğini iddia etti. TikTok'un Ada'da yasaklanmasının yanı sıra, yeni seçmenlerin eklenmesinin yerleşimci sömürgecilik politikasını derinleştireceğini ve Kanakları kendi topraklarında "azınlık" durumuna düşüreceğini dile getirdi.

Soy ismini vermek istemeyen gösterici Mickael de, Kanak halkına "soykırım sistemi" uygulandığını ve reformun geçmesi durumunda ölümcül sonuçlar doğurabileceğini ifade etti.

Yeni Kaledonya'da Fransız hükümetinin yerel halkın gücünü kırmaya yönelik anayasal reform girişimine karşı çıkan bağımsızlık yanlıları, 13 Mayıs'ta eylemlere başladı. Fransız hükümeti, bu protestoları bastırmak için polis ve jandarmayı bölgeye gönderdi ve 15 Mayıs'ta Ada genelinde olağanüstü hal ilan edildi. Fransa Başbakanı Gabriel Attal, aynı gün sosyal medya platformu TikTok'un yasaklandığını duyurdu. Yeni Kaledonya'da Fransız seçmenlerin sayısını artıracak anayasal reformun yürürlüğe girebilmesi için Fransız Parlamentosu'nun iki kanadının bir arada toplandığı Kongre'de kabul edilmesi gerekiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.