Yeni kan grubu bulundu! Çok az insanda var: Bilim insanları 50 yıl sonra çözebildi!

Yıllardır süregelen bir gizem nihayet aydınlatıldı! Yeni bir kan grubu keşfedildi ve bu gruptan sadece çok az sayıda kişide bulunuyor. 1972 yılında anlaşılamayan bu olağanüstü durumun nedeni, bilim insanları tarafından 50 yıl sonra ortaya çıkarıldı.

Bristol Üniversitesi'nden bilim insanları, Güney Gloucestershire'daki NHS Kan ve Transplantasyon (NHSBT) ekibiyle işbirliği yaparak yeni bir kan grubu keşfetti. "MAL" olarak adlandırılan bu yeni kan grubu, 50 yılı aşkın süredir çözülmesi beklenen bir tıbbi gizemi aydınlattı. 1972 yılında hamile bir kadının kanında tespit edilen bu ilginç durum, sonunda açıklığa kavuşmuş oldu.

ANWJ ANTİJENİ EKSİKLİĞİ 50 YIL SONRA ANLAŞILDI

1972 yılında hamile bir kadından alınan kan örneğinde, insanların %99,9'unun sahip olduğu AnWj antijeninin eksik olduğu tespit edildi. Bu durum yıllarca açıklanamamıştı. Ancak şimdi Bristol Üniversitesi ve NHSBT bilim insanları, bu antijenin eksikliğinin yeni keşfedilen MAL kan grubuyla ilişkili olduğunu ortaya koydu. AnWj antijeninin miyelin ve lenfosit proteinlerinde bulunduğu ve bu sebeple "MAL" adı verildiği belirtildi.

Üniversite araştırmayla ilgili şunları söyledi: "En iyi bilinen iki kan grubu sistemi ABO ve Rh'dir; ancak kan grubu daha karmaşıktır ve diğer gruplar arasındaki eşleşmeler hayat kurtarıcı olabilir"

MAL KAN GRUBU NEDİR?

ScienceAlert'e göre, MAL kan grubu, AnWj antijeninin eksik olduğu durumlarda ortaya çıkıyor. Araştırmacılar, MAL genlerinin her iki kopyasında mutasyon bulunan bireylerin AnWj-negatif olduğunu belirtti. Bu durum, nadir kan hastalıklarına dair önemli bilgiler sunuyor ve özellikle kan nakline karşı tepki veren hastalar için hayati bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Hayat kurtaracak bir test geliştirilmiş durumda. BBC'nin haberine göre, Filton'daki Uluslararası Kan Grubu Referans Laboratuvarı, genetik testler kullanarak AnWj antijeninin eksik olduğu kişileri tespit edebilecek bir test geliştirdi. Bu test, nadir kan grubu olan bireylerin daha hızlı tanımlanmasını sağlayarak, kan nakline tepki gösterenler için hayat kurtarıcı olabilir. Ayrıca, bu nadir gruptaki hastalar için uygun kan geliştiricilerinin bulunmasını da kolaylaştırıyor.

Bristol Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, "Çok az sayıda insan genetik nedenlerden dolayı AnWj-negatiftir. Çalışmada beş genetik olarak AnWj negatif birey bulundu. Test edilen kan, 1970'lerde keşfedilen ilk AnWj-negatif kişi olan bir kadının 2015'te verdiği örneği içeriyordu" denildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.