Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlar Zorunlu: Eski POS Kullanıcılarına Cezalar Başlıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadelesini sürdürerek eski tip POS cihazlarını kullanan mükelleflere ceza kesileceğini duyurdu. Yeni nesil ödeme kaydedici cihazların zorunlu hale getirilmesi hedefleniyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında önemli bir adım atarak, eski tip POS cihazı kullanan mükelleflere ceza uygulanacağını açıkladı. 2013 yılında devreye alınan uygulama ile birlikte, seyyar EFT-POS cihazları ile fiş düzenleyen ödeme kaydedici cihazların birleştirilmesi öngörülmüştü. Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar üzerinden yapılan tahsilatlarda slip ve fişlerin tek belge halinde düzenlenmesi sağlandı.

SUİSTİMALLERİN ENGELLENMESİ HEDEFLENİYOR

Yeni uygulamanın amacı, seyyar EFT-POS'lar aracılığıyla yapılan tahsilatların kayıt dışı kalmasını, mevzuata aykırı borç verilmesini ve fişlerin farklı kişiler adına düzenlenmesini önlemek. Bu dönüşüm sürecinin tamamlanması için belirlenen son tarih ise 1 Temmuz 2024. Bakanlık, yeni nesil ödeme kaydedici cihazların kullanımını zorunlu hale getirmeyi planlıyor.

CEZALAR ARTIK DEVREDE

Bakanlık, seyyar EFT-POS cihazlarını kullanmaya devam eden mükelleflere yönelik yaptırımları da devreye soktu. Yapılan kontroller sonucu eski cihazları kullanan mükelleflere SMS ve mektupla uyarılar gönderildi. Yasak cihazları kullanan mükelleflere 20 bin lira ile 10 bin lira arasında ceza uygulanacakken, bu cihazların mükelleflerden geri alınmaması durumunda banka ve ödeme kuruluşlarına ise 200 bin lira ceza kesilecek.

MÜKELLEFLERE YENİ DÜZENLEME

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışıyla mücadele konusunda kararlılıklarını vurguladı. Hatalı POS cihazlarının kullanımına son verilmesi ve yeni nesil cihazların verilmesinin önemli olduğunu belirten Şimşek, "Bu değişimi yapmayan mükellefler ile banka ve ödeme kuruluşlarına ceza kesilecek. Kayıt dışı ticaretle mücadele çalışmalarımız aralıksız devam ediyor." ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.