YENİ REKOR: DOLAR 11 TL'Yİ AŞTI: Erdoğan doların yükselmesi için 1992 yılında ne demişti?

Recep Tayyip Erdoğan 1992 yılında doların eski parayla 8 bin 200, bugünün parasıyla 0,008 TL'ye yükselmesini eleştirmişti. O günden bugüne dolar 125 kat arttı.

1992 yılı
Erdoğan: 
Sene 1924: Bir dolar 90 kuruş
Sene 1992: Bir dolar şu an 8200 lira (Bugünün parasıyla 0,008 TL)
DOLAR ŞU AN 11 TL
Yani Erdoğan'ın eleştirdiği rakamın 125 katı

Merkez Bankası’ndan 100 baz puan faiz indirimi

Merkez Bankası politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 16’dan yüzde 15’e indirdi. Banka son üç ayda 400 baz puan faiz indirimi yapmış oldu. Dolar/TL faiz kararı sonrasında 10,97'lere dayandı.

Türkiye'de enflasyon yüzde 20'ye yaklaşırken ve Türk Lirası'nda  yaşanan tarihi değer kaybı devam ederken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) para politikasında gevşemeye devam etti.

TCMB politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 16'dan yüzde 15'e indirdi. Karar sonrası Türk Lirasındaki değer kaybı devam ederek, dolar/TL'nin 10,97 seviyelerine çıkmasıyla yeni tarihi zirveye ulaşıldı. 

Dolar 11 TL

Merkez Bankası'nın TSİ 14.00'te yapması beklenen açıklama alışılmadık bir şekilde birkaç dakika gecikti. Açıklamada "Kurul, para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirerek politika faizinin 100 baz puan indirilerek yüzde 15 olarak belirlenmesine karar vermiştir" denildi.

Açıklama şöyle devam etti: "Kurul, arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin 2022 yılının ilk yarısı boyunca da etkisini sürdürmesini beklemektedir. Kurul, bu etkilerin ima ettiği sınırlı alanın kullanımını Aralık ayında tamamlamayı değerlendirecektir."

Piyasalarda TCMB'nin 18 Kasım'daki Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizinde indirime gideceği beklentisiyle Türk Lirasındaki değer kaybı son günlerde hızlanmıştı. Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın  "Ben bu görevde olduğum sürece faizle mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim" açıklamasından sonra ise piyasalarda Merkez Bankası'nın faiz indirimi yapmasına dair beklentiler daha da güçlenmiş, değer kaybı hızlanmıştı.

TCMB, Türkiye enflasyonun yüzde 20 seviyelerine yaklaştığı bir dönemden geçerken son iki ayda 300 baz puan faiz indirimi yaptı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

"Kamuoyunun bildiği pek çok gerçek gizlenmeye çalışılıyor"
İngiltere’de Sadiq Khan 3.Londra Belediye Başkanı Seçildi!
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ankara'da Yoğun Ziyaret Programıyla Dikkat Çekiyor
Artık, daha iyi bir gelecek adına, birlikte çalışmanın tam zamanıdır
TBMM'de Can Atalay'ın boşalan odasına İYİ Partili Erhan Usta yerleşti