Yeni salgın deve gribi: Her üç vakadan biri ölümle sonuçlanıyor

Uzmanlar, oldukça bulaşıcı olan Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) nedeniyle iki kişinin yaşamını yitirdiğini ve iki kişinin de hastalığa yakalandığını duyurdu. İşte konuya ilişkin detaylar!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 13 Ağustos 2023 ile 1 Şubat 2024 tarihleri arasında Suudi Arabistan'da iki erkek ve iki kadına "deve gribi" teşhisi konulduğunu açıkladı. Hastalığa yakalanan dört kişinin yaşları 59 ile 93 arasında değişiyordu ve temel sağlık sorunları onların durumlarını daha da kötüleştirebilecek nitelikteydi.

Bu virüs genellikle enfekte develerden bulaştığı için "deve gribi" olarak adlandırılıyor ve enfekte olanların yüzde 36'sını öldürmesiyle biliniyor. Enfekte olan dört kişiden birinin devesi olduğu, diğerinin ise bir deve sahibiyle akraba olduğu belirlendi. Diğer iki vakanın ise develerle doğrudan veya dolaylı temasının olmadığı tespit edildi.

Enfekte olan dört kişi, 15 Eylül 2023 ile 26 Ekim 2023 arasında ateş, öksürük ve nefes darlığı gibi tipik semptomlar yaşadı. İki ölüm ise 19 Ekim 2023 ve 24 Aralık 2023 tarihlerinde gerçekleşti.

MERS, 2012 yılında Suudi Arabistan'da tanımlanan nispeten yeni bir hastalıktır ve şu ana kadar 2,200 olay ve 939 ölüme neden olmuştur. Bu virüs, Covid-19'dan daha ölümcül olmakla birlikte daha az bulaşıcıdır. DSÖ, MERS vakalarının Covid salgınının başladığı 2020'den bu yana "önemli ölçüde" azaldığını belirtmiş ve Covid virüsünün veya aşının MERS'e karşı ek koruma sağlayabileceğini öne sürmüştür. Ayrıca, virüs önleme tedbirlerinin, maske takmak ve sosyal mesafeyi korumak gibi, hastalıktaki düşüşte etkili olabileceği düşünülmektedir. DSÖ, daha önce MERS'i, spesifik bir tedavisi veya aşısı olmayan, ancak salgına yol açma potansiyeli bulunan bir dizi hastalık arasında listelemişti.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Çocuklarda grip ve alerjiyi birbirine karıştırmayın
Organ Nakli Kişilik Değişikliklerine Yol Açabilir
Sağlıklı ve Lezzetli Bir Birliktelik: Kemik Sulu Yeşil Mercimek Çorbası!
Siz De Sürekli "Her Yerim Ağrıyor, Kolum Kalkmıyor" Diyenlerden Misiniz? Çareniz Bu Haberde!
Yaz aylarında cildinizi korumayı unutmayın