Konya'nın Meram ilçesinde yumurta üretimi yapan bir tesiste ve Eskişehir'deki bir tavuk çiftliğinde kuş gribi vakaları görüldü. Eskişehir'deki hastalık tespiti sonrası 5 mahalle karantinaya alındı. Artan kuş gribi vakaları karşısında uzmanlar, halkı salgın riski konusunda uyarıyor.
Veteriner Hekimler Derneği Genel Başkanı Dr. Gülay Ertürk, kuş gribi hakkında önemli bilgiler paylaştı:
KUŞ GRIBI NASIL BULAŞIR?
Kuş gribi, H5N1 virüsünden kaynaklanan, kanatlı hayvanları ve kuşları etkileyen bir hastalıktır. İnsanlar, hasta kuşlarla doğrudan temas sonucu bu hastalığı kapabilirler, ancak bunun için yoğun bir temas gerekmektedir. Kuş gribi genellikle iyi pişirilmemiş tavuk ve et ürünlerinden geçer denilse de, bugüne kadar gıda yoluyla bulaşan bir vaka kaydedilmemiştir.
SALGINA NEDEN OLUR MU?
Eğer gerekli biyogüvenlik önlemleri alınmazsa, kuş gribi büyük bir salgına dönüşebilir. Bu durum sadece kanatlı sektörünü ve ekonomiyi olumsuz etkilemekle kalmaz, aynı zamanda halkın güvenli ve sağlıklı gıdaya ulaşımını da zorlaştırır.
HAYVANLARDAN İNSANA GEÇER MI?
Kuş gribinin insana geçebilmesi için hasta kuşla doğrudan temas edilmesi gereklidir. Ayrıca, pişirilmeden tüketilen hasta kuş etinin, hastalığın yayılmasına neden olabileceği belirtilse de, şu ana kadar gıda yoluyla bulaşan bir vaka kaydedilmemiştir. Yine de, sağlıklı ve güvenli gıda tüketimine dikkat edilmesi büyük önem taşımaktadır.
ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
Kuş gribi vakalarının görüldüğü bölgelerde hastalık kontrol merkezleri ile karantina tedbirleri devreye sokulmalıdır. Karantinaya alınan bölgelere en az 21 gün boyunca herhangi bir vaka daha görülmemesi durumunda karantina sona erdirilebilir. Bu süreçte hastalığın yayılmaması için sağlık ve hijyen önlemleri büyük önem taşımaktadır.