Yeni Zelanda, İsrail'in Filistin Devleti Kararına Derin Endişe Gösterdi

Yeni Zelanda, İsrail’in Knesset’in Filistin devletini reddetme kararını endişeyle karşıladı. Dışişleri Bakanlığı, iki devletli çözümün şiddeti sona erdireceğini vurgularken, eski Başbakan Chris Hipkins uluslararası hukukun desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Yeni Zelanda, İsrail'in Knesset'in Filistin devletini reddetme kararını derin endişe ile karşıladı. Dışişleri Bakanlığı, iki devletli çözümün barış ve güvenlik için tek yol olduğunu vurguladı. Eski Başbakan Chris Hipkins ise, uluslararası hukukun desteklenmesi gerektiğini belirterek, Yeni Zelanda'nın bu konuda daha aktif olması gerektiğini ifade etti.

Yeni Zelanda, İsrail'in Knesset'in Filistin devleti kurma önerisini reddetmesini endişeyle karşılıyor. Yeni Zelanda Dışişleri Bakanlığı, bu duruma ilişkin yaptığı açıklamada, sadece iki devletin barış ve güvenlik içinde yan yana yaşamasının şiddet döngüsünü sona erdirebileceğini vurgulayarak, bu hedefi gözden kaçırmamak gerektiğini belirtti.

Eski Başbakan Chris Hipkins, hükümetin Gazze'deki savaşı sona erdirmeye yönelik uluslararası hukuki çabaları desteklemek için daha fazla adım atması gerektiğini ifade etti. Hipkins, sosyal medyada yaptığı açıklamada, Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail'in işgalini kınayan kararına atıfta bulunarak, Yeni Zelanda'nın bu konuda sesini yükseltmesi gerektiğini belirtti.

İsrail parlamentosu Knesset, perşembe günü yapılan oylamada, 68'e 9 oyla Filistin devletinin kurulmasını reddeden bir kararı kabul etti. Kararda, bir Filistin devletinin İsrail için "varoluşsal bir tehdit" oluşturacağı savunuldu. Bu önerge, muhalefetteki Yeni Umut-Birleşik Sağ Partisi tarafından sunuldu ve Başbakan Benjamin Netanyahu'nun koalisyonundaki bazı partiler ile eski Savaş Kabinesi Bakanı Benny Gantz'ın liderliğindeki Ulusal Birlik Partisi tarafından desteklendi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.