Türkiye’de kamuoyunu sarsan "Yenidoğan Çetesi" soruşturmasının baş aktörlerinden biri olan Dr. Fırat Sarı’nın geçmişte PKK’nın gençlik yapılanması YCK’ya üye olmaktan 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmış ve 2003 yılında çıkan aftan yararlanmış bununla ilgili hukuk mücadelesi oldukça dikkat çekiyor. Çete, İstanbul ve Tekirdağ’daki özel hastanelerle iş birliği yaparak yeni doğmuş bebeklerin hayatlarını tehlikeye atmakla suçlanıyor. Bebeklerin hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevki sırasında ihmal sonucu ölümler yaşandığı, olayların organize şekilde yürütüldüğü tespit edildi. Dr. Fırat Sarı’nın lider olduğu iddia edilen bu yapı, bebeklerin ölümlerini manipüle ederek maddi kazanç sağlamakla suçlanıyor.
ÇETENİN FAALİYETLERİ VE SKANDAL KONUŞMALAR
Yürütülen soruşturmalarda, çetenin hastanelerde bebeklerin ölüm kayıtlarını değiştirerek sahte belgeler oluşturduğu ve hastaları taburcu etme kararlarını ekonomik menfaatler doğrultusunda manipüle ettiği ortaya çıktı. İletişim kayıtlarına göre, hem doktorların hem de hemşirelerin, bebeklerin ölümünü gizlemeye yönelik talimatlar verdiği ve ihmal ile ölüme göz yumulduğu tespit edildi. İddialara göre bir hemşire, ölüm raporuna yanlış veriler eklemekten bahsederken, bir diğer doktorun "Zaten ölecekti, kurtuldu" ifadesini kullandığı kayıtlarda yer aldı.
SORUŞTURMA VE DAVA SÜRECİ
Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada 47 kişi hakkında iddianame hazırlandı. 22 şüpheli tutuklanırken, bazı şüphelilerin ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı bildirildi. Dr. Sarı ve diğer örgüt üyeleri hakkında "kasten öldürme, kamu kurumlarını zarara uğratma, resmi belgede sahtecilik" gibi ağır suçlardan 273 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
FIRAT SARI’NIN PKK GEÇMİŞİ
Dr. Fırat Sarı'nın ismi yalnızca bu çete davasıyla değil, geçmişteki hukuki mücadelesiyle de anılıyor. Sarı, daha önce PKK’nın gençlik yapılanması YCK’ya üye olmaktan 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmış, ancak 2003'te çıkarılan Topluma Kazandırma Yasası çerçevesinde cezası indirildi. Ayrıca, uzman hekim olarak yedek subay statüsünde askerlik yapmak isteyen Sarı'nın talebi Millî Savunma Bakanlığı tarafından reddedilmişti. Bu karar üzerine Askerî Yüksek İdare Mahkemesi ve AİHM'e başvuran Sarı, hukuki süreçlerden sonuç alamamış, sonunda yedek subaylık talebi kesin olarak reddedilmişti.
2003 yılında yürürlüğe giren 29/7/2003 tarihli ve 4959 sayılı Topluma Kazandırma Kanunu kapsamında başvurucunun ceza dosyasının yeniden ele alındığı Topluma Kazandırma Kanunu kapsamında cezası 2 yıl 6 aya indirilmiş, nihayetinde yapılan yargılamalar sonucunda 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezasına çevrilmiştir.