Yenilenebilir enerji şartı getirildi

Resmi Gazete'de binalara en az yüzde 5 yenilenebilir enerji şartı getiren düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre tüm binaların enerji ihtiyaçlarının en az yüzde 5'ini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılaması zorunlu olacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlandı.  

Değişikliğe göre, 2023'ten itibaren binalar, parsel alanlarına göre kullandığı enerjinin en az yüzde 5'ini 'yenilenebilir enerji' kaynaklarından karşılamak zorunda olacak. 1 Ocak 2023'ten itibaren projeleri buna göre hazırlanmayan binalara ruhsat düzenlenemeyecek. Enerji tasarruflu bina konseptine geçişin kademeli bir şekilde zorunlu hale getirileceği bildirildi.

Yeni yönetmelikte belirtildiği üzere 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren, bir parseldeki toplam inşaat alanı 5 bin metrekareden fazla olan bütün binalar artık enerji performansı en az ‘B’ sınıfı olacak şekilde yapılacak. Buna ek olarak bu binaların kullandığı enerjinin en az yüzde 5’lik bir kısmının güneş enerjisi paneli, rüzgar enerjisi ve ısı pompası gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilmesi zorunlu hale gelecek.

Buna göre bu binalardaki hala daha ‘C’ sınıfı olan asgari enerji performansının ‘B’ sınıfına çıkarılmasıyla ise ısı yalıtımında kullanılan yalıtım malzemelerinin kalınlıkları en az iki santimetre olmak üzere artırılacak. Bu değişiklik sonrasında asgari ısı yalıtım malzemesi kalınlıkları İstanbul'da 5 santimetreden 7-8 santimetreye, Ankara'da ise 6 santimetreden 8-9 santimetreye çıkarılmak üzere yeniden düzenlenecek. Öte yandan yapılarda kullanılan pencerelerin ısı yalıtım değerleri de daha iyi hale getirilecek. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Haftanın Yatırım Performansı: BIST 100 Yükselirken Altın Geriliyor, Dolar ve Euro Karışık Seyirde
ANA Havayolları 2023'te Rekor Kar, 2024'te Beklenen Düşüş
EPDK'nın Kararıyla Akaryakıt Fiyatlarında Tek Fiyat Dönemi Başlıyor
Zam fırtınası devam ediyor: Alkol, sigara ve akaryakıt ürünlerine dev zam kapıda
Sigara cep yakacak: Bir zam daha geldi