Konut kira sözleşmelerinde uygulanan yüzde 25'lik kira artış sınırının 2 Temmuz 2024 itibarıyla sona ereceği belirtiliyor. Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, bu düzenlemenin sona ermesiyle ilgili olarak, artık konut kira sözleşmelerindeki kira artışlarının Tüketici Fiyat Endeksi'nin son 12 aylık ortalaması doğrultusunda belirleneceğini ifade etti. Özelmacıklı, son dönemde bu sınırlamalara uyulmadığını ve bu durumun uyuşmazlıklara yol açtığını da vurguladı. Kira artış sınırlamasının kaldırılmasının, kiracı ve mal sahibi arasındaki anlaşmazlıkları azaltabileceğini, ayrıca boş tutulan evlerin kiralanma olasılığını artırabileceğini sözlerine ekledi.
"TÜFE'YE GERİ DÖNÜŞ"
Özelmacıklı, konut kira sözleşmelerindeki TÜFE oranındaki artışın geçici olarak askıya alındığını belirterek, işyerlerinde ise zaten TÜFE'nin son on iki aylık ortalaması üzerinden artışların devam ettiğini ve bu nedenle anlaşmazlıkların daha az yaşandığını ifade etti. Yüzde 25'lik kira artış sınırının kaldırılmasının, ev sahiplerine sınırsız artış yapma veya keyfi olarak kira bedelini yeniden belirleme yetkisi vermediğini vurgulayan Özelmacıklı, sözleşmede TÜFE'den daha düşük sabit bir artış belirlenmişse bu sınırın geçerli olacağını da belirtti. Kira bedellerinin sözleşmenin yenileme aşamasında belirlendiğini ve kanun değişikliğinden sonra kira bedelinin yeniden belirlenmesinin veya ara zam yapılmasının hukuken geçersiz olduğunu söyledi.
"KİRA FİYATLARI ARTMAYA DEVAM EDİYOR"
Özelmacıklı, mevcut sınırlamalar nedeniyle mal sahiplerinin kira fiyatlarını önceden artırdığını ve birçok bölgede son yıllarda kira artışlarının enflasyonun üzerinde gerçekleştiğini belirtti. Ülke genelinde mülkiyet durumuna göre dağılıma baktıklarında vatandaşların yüzde 60,7'sinin oturdukları konutun sahibi olduğunu, yüzde 27,6'sının ise kiracı olduğunu söyledi. Türkiye'de yaklaşık 7 milyon kiracı bulunduğunu tahmin ettiklerini belirten Özelmacıklı, bu sınırlamanın birçok mal sahibini yatırım amaçlı konut almaktan vazgeçirmiş ve kiralık daire arzının önemli ölçüde azaldığını dile getirdi. Ancak deprem, kentsel dönüşüm, üniversiteler, iş değişiklikleri, evlenme ve boşanma gibi nedenlerle talebin artmaya devam ettiğini vurguladı. Kiralık konut arzını artırmaya yönelik politikalar geliştirmenin önemine dikkat çeken Özelmacıklı, aksi takdirde gelecek aylarda kiralık daire bulma zorluğunun ve kira fiyatlarındaki artışın toplumsal sorunlara yol açabileceğini belirtti.
ÖRNEK HESAPLAMA
Özelmacıklı, TÜİK'in Mayıs ayı verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)'nin on iki aylık ortalamalara göre yüzde 62,51 oranında arttığını belirtti. Örneğin, 10 bin TL olan bir konut kira bedelinin yüzde 25 artışla 12 bin 500 TL'ye çıktığını ancak yeni düzenleme sonrasında TÜFE oranındaki artışın dikkate alınmasıyla bu bedelin 16 bin 251 TL'ye yükseleceğini ifade etti. Haziran ayı enflasyon rakamının ise 3 Temmuz'da TÜİK tarafından açıklanacağını ve artışların son 12 aylık ortalamaya göre değerlendirileceğini söyledi.