Yer bilimci Pampal uyardı: Fırat'a ulaşması, bütün yaşamın bitmesi demek!

Çöpler Altın Madeni’nde toprak kaymasıyla siyanür malzemesinin Fırat'a ulaşmasının acilen önlenmesin altını çizen yer bilimci Pampal, "Fırat’a karışması demek tüm yaşamın bitmesi demek" dedi.

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeni'nde yaşanan toprak kayması, siyanür malzemesinin Fırat Nehri'ne ulaşma riskini artırmasıyla endişe yarattı. Yer bilimci Süleyman Pampal, durumun ciddiyetini vurgulayarak, siyanürün Fırat Nehri'ne karışması durumunda doğal yaşamın tehlikeye gireceğini belirtti.

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, yaşanan göçük altında işçilerin olduğunu açıklarken, CHP İliç İlçe Başkanı Mesut Güz ise ailelerin tespitleriyle 10-15 işçinin öldüğü iddiasını iletti. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, olayla ilgili 4 cumhuriyet savcısının görevlendirildiğini bildirirken, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise göçük altında 9 kişinin olabileceğini ifade etti.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, olay sonrasında hızla müdahale ederek Fırat Nehri'ne siyanürün karışmasını engellemek adına Sabırlı Deresi'nin menfezinin kapaklarını kapattırdığını belirtti.

Anagold Madencilik ve SSR Mining şirketlerine ait maden sahasında daha önce de siyanür sızıntısı iddiaları gündeme gelmişti.

Eski CHP Milletvekili ve avukat İlhan Cihaner, toprak kaymasının nedeninin altın çıkarılması için kullanılan siyanürlü yöntem olduğunu belirtti.

Anagold Madencilik, yaşanan olayın ardından acil durum planını devreye sokarak, çalışanların sağlığı ve güvenliğini ön planda tuttuklarını vurguladı. Ayrıca, olayın etkilerini minimize etmek ve soruşturmayı hızlandırmak için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını dile getirdi.

Yaşanan bu trajik olayın kamuoyuna açık bir şekilde takip edileceği ve gelişmelerin aktarılacağı belirtildi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Meteorolojiden İstanbullulara kötü haver: 17 Mayıs 2024 İstanbul hava tahmini
Cumhurbaşkanlığı'nın 'tasarruf' genelgesi Resmi Gazete'de yayımlandı
İstanbul'da ucuz ev kalmayınca yatırımcılar da Düzce'ye yöneldi
Zam haberlerinin ardı arkası kesilmiyor! O tarihten sonra Coca Cola fiyatları uçacak!
Türkiye'nin milli yiyeceği ama yenmiyor! Dönerin yarım ekmek fiyatı bile şaşırttı