Yerli uzay aracı “Sparkle” tarımda kullanılacak

Mars gezegen keşif aracı üreten 50 kişilik ekip, aracı tarımsal faaliyetlerde kullanılmak üzere tasarladı.

Tamamı kendi tasarımı olan “Sparkle” adlı araç toprak analizi yaparak çiftçi kadar söylendiği ileri sürüldü.

Uzay aracı olarak tasarladıkları aracı tarımda kullanıma uygun bir biçimde yeniden üreten Yıldız Teknik Üniversitesi Yıldız Rover Takımı, TEKNOFEST’te Tarımsal İnsansız Kara Aracı Yarışması Birincisi ve Sunum Özel Ödülü’nün sahibi oldu. Araçla ilgili bilgi paylaşımında bulunan Gökberk Korkmaz, otonom bir şeklide çalışan ve tarım alanında bir insanın yapabileceği basit düzeydeki her işi yapabilecek durumda olduğunu kaydetti.

Tarımın her alanında kullanılacak biçimde üretildi

Aracın kendi üzerinde bilim laboratuvarı olduğunu kaydeden Gökberk Korkmaz, “Otonom bir şeklide kepçe yardımıyla yerden aldığı toprağı bilim laboratuvarına aktarıyor. O laboratuvarda toprağın üzerindeki analizlerini gerçekleştiriyor. Toprağın içerisindeki organik ve inorganik bileşiklerin neler olduğunun sentezini yapıyor. Sonrasında da bu sentezi kontrol merkezindeki görevliye rapor olarak iletiyor. Bunun dışında yine bizim ürettiğimiz spektrometre ile de toprağın minerallerini ve organik bileşiklerini görebiliyor. Topraktaki zararlı bitkilerin imhasını yapabiliyor. Ayrıca tohumların toprağa ekilmesi ya da toplanması gibi tarım alanında her çeşit kullanılabilecek otonom bir araç. Yani neyi yapmak istersek, araç onu yapabilecek şeklide tasarlandı” dedi.

“Uzay tarım alanındaki düşüncelerimizi önce dünyada deneyimledik”

Korkmaz, “2018 yılında uzay alanında ülkemiz için ne yapabiliriz diye düşünerek uluslararası yarışmalara hazırlandık. Amerika’da katıldığımız bir yarışmada ürettiğimiz uzay aracının farklı alanlarda nasıl kullanabileceğini sordular. Biz de tarım alanında kullanabileceğimizi düşündük. Uzay tarım alanındaki düşüncelerimizi acaba önce dünyada deneyebilir miyiz sorusu üzerinden projemizi hazırladık. TEKNOFEST’te uygun olarak aracımızı yaptık” diye konuştu.

“Tarımda bu alanda bir açık var ve biz bu açığı gidermek istiyoruz” diyen Korkmaz, “Bunun için de YTÜ Yıldız Teknopark ile görüştük. Bizi ön kuluçka programlarına kabul ettiler. Orada ürettiğimiz teknolojiyi şirketleştirmek ve olabildiğince çok kitleye ulaşmak istiyoruz” dedi. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.