Yeşilçam'dan 45 yıl önce 'müsilaj' uyarısı

Başrollerinde Hulusi Kentmen ve Cüneyt Arkın'ın yer aldığı 1976 yapımı Tuzak filminde, deniz kirliliğine dair bir sahne sosyal medyada gündem oldu.

Yeşilçam'da bundan tam 45 sene önce çekilen bir filmde deniz kirliliğine dair çarpıcı bir sahne sosyal medyada gündem oldu. Marmara Denizi, müsilaj nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Müsilaj nedeniyle yeterince oksijen alamayan deniz canlıları da tehlikede. Sanayi bölgelerinden denizlere kimyasal atıklar boşaltılmasına ise devam ediliyor.

Başrollerinde Cüneyt Arkın ve Hulusi Kentmen'in yer aldığı 1976 yapımı Tuzak filminde ise bir fabrikatörle Avni Baba karakterini canlandıran Hulusi Kentmen'in sahnesi sosyal medyada gündem oldu. Fabrikasına ruhsat isteyen patron, devlet görevlisi Avni Baba'ya gidiyor. Avni Baba ise kanunlara göre zehirli atıkların denize akıtılmaması gerektiğini söylüyor. Kazım adlı fabrikatör ise "Kanun kanun... Körfezde bir sürü fabrika var. Bana mı düşmanlığın?" sorusunu soruyor. Bunun üzerine Avni Baba, "Benden önce almış ruhsatlarını onlar. Biliyorsun. Onlara da bir yıl mühlet verdim. Filtre takmazlarsa kapatacağım hepsini" diyor. Bunun üzerine fabrikatör Kazım, "İnsafın kurusun" deyince Avni Baba, "Bana halk zararına bir şey yaptıramazsınız, bunu kafanıza sokun. Bak şurada okul var, 10-15 gün sonra çocuklar denize girmeye başlayacak" diyor. Kazım ise "Sokmayız denize, yasak koyarız olur biter" yanıtını veriyor. Bunun üzerine Avni Baba "Hadi insanları sokmadın denize, balık neslini mi tüketeceğiz? Kasabanın yarısı balıkçılıkla geçiniyor" diye yanıt veriyor.

Tuzak filminde, tarım ilaçlarının zehirli atığının denize dökülmesi anlatılıyor. Müsilajdan bahsedilmese de bu atıkların denizlere dökülmesi müsilajın en önemli nedenlerinden biri.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.