Yeşilçam'ın usta adı Kartal Tibet vefatının ikinci senesinde hatırlandı

Senede Bir Gün, Karaoğlan-Altay'dan Gelen Yiğit, Bir Millet Uyanıyor, Fatih'in Fedaisi, Küçük Hanımefendi, Tarkan ve Yumurcakın da aralarında olduğu 200 kadar film ve dizide rol almıştı. Usta isim vefatının yıldönümünde anılıyor..

Usta oyuncu, yönetmen ve senarist Kartal Tibet, 27 Mart 1938'de Ankara'da öğretmen bir anne babanın çocuğu olarak dünyaya geldi. 10 yaşında Ankara çocuk radyo programlarına katılan sanatçı, Radyo Çocuk Kulübü'nün Ayşe Abla oyunlarında başrolü seslendirmeye başladı. Daha sonra Devlet Tiyatrosu'nun yetişkin oyunlarında çocuk rollerinde sahneye çıktı.

Sanatçı, Ankara'da ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite arasında düzenlenen yarışmada okuduğu şiirle birinci oldu.

Kartal Tibet, Ankara Koleji'nden mezun olduktan sonra beden eğitimi öğretmeni olarak çalıştı. Bir süre sonra babasının isteği üzerine hukuk fakültesini bitirip avukat oldu.

Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü'ne giren sanatçı, 1960 yılında mezun olduktan sonra Albert Camus'nün yazdığı ve yönetmenliğini Mahir Canova'nın yaptığı bir oyunda rol aldı.

Sanatçı 4 oyun yönetti, 20 oyunda yer aldı. 1961 yılında kuruluşuna katkıda bulunduğu Ankara'nın ilk özel tiyatrosu Meydan Sahne'de oynuyor. "Kendi işimi yapma arzum vardı. Küçüklüğümden beri ve bunu yaptığımda da başarılı olamadım, Devlet Tiyatrosu Beni bekliyordu" diyerek o yıllara ilişkin Yeşilçam Suat Yalaz'ın sunduğu "Karaoğlan: Altaylı Cesur" filmi ilk adımını attı.

1963 yılında Gündüz Sencer ile evlenen sanatçının 1964 yılında Kanat, 1973 yılında ise Kumru adında çocukları oldu.

Bir dönem Cüneyt Arkın'ın "Malkoçoğlu" ve "Kara Murat" adlı karikatürleri popülaritesini artırdı. bu tür macera filmlerinden. Karaoğlan'ın Orta Asya'dan çıkan maceralarını, 1966 yapımı "Karaoğlan: Baybora'nın Oğlu", "Karaoğlan: Camoka'nın İntikamı", 1967 yapımı, Kartal Tibet'in başrolünü oynadığı "Karaoğlan: Bizans'ın Zorbası" izledi. Karaoğlan: Yeşil Ejder ve (1972) Karaoğlan Geliyor filmlerinde rol aldı.

Şampiyon oyuncu daha sonra 1969 yapımı filmde Sezgin Burak'ın tasarladığı Tarkan karakterinin beyaz perdede canlandırılmasına katıldı. Tarkan'ı canlandıran sanatçı, 1970 yılında "Tarkan: Gümüş Sele", "Tarkan: Viking Kanı" filmlerinde rol aldı. " 1971, "Tarkan: Altın Madalyon" 1972 ve "Tarkan: Güçlü Kahraman" 1973.

Kartal Tibet, kamuoyunun ilgisini çeken dizi filmlerin yanı sıra "Sancakbeyi Murad", "Osmanlı Savaşçısı", "Bağdat'taki Hırsız" ve "İngiliz Kemal" filmlerinde de rol aldı.

"Sarmaşık Güller" ve "Boş Çerçeve" gibi birçok melodramda rol alan sanatçı, "Zambaklar Açtığında" ve "Çalıkuşu" gibi pek çok romanın uyarlamalarında da rol aldı.

Kartal Tibet, 1977 yılında Tosun Paşa'nın yönetmenliğinde oturdu ve Kemal Sunal'la birlikte 20'den fazla film çekti.

Toplam 56 yapımın yönetmenliğini yapan sanatçı, bir röportajında ​​şunları söyledi: "Yönetmenlik demek, dramatik yapıyı anlamak, sahneyi izleyiciye anlayabileceği en basit şekilde anlatmak demektir. Kamerayı çarpıtmak, onu yerleştirmek demektir. .Dolly kullanarak orada burada bir hile ile farklı yönlere biraz çevirmek (kamera ileri geri hareket ettirir, mekanizmada sağa sola hareket ettirmek gibi teknikler kullanırsanız) seyirci "Ne güzelmiş" demeyecektir. film" . Benim için beyazperdede en önemli şey hikayeyi doğru anlatmak. Ne diyorsun, nasıl diyorsun? Burada yönetmen önemli. "İnsanlar hikayelere bakıyor ve hikayenin neyle ilgili olduğunu merak ediyor" dedi

Genellikle sosyal konulara odaklanan Tibet, ahlaki açıdan yozlaşmış politikacılara ve adaletsizliğe karşı isyan eden sıradan insanlar hakkında komik hikayeler anlatan filmler üretti.

1980'lerin ikinci yarısında Şener Şen ve Kemal Sunal'la birlikte komik ama dramatik yönü ağır basan sosyal filmler çekti.

Kartal Tibet, gişe rekorları kıran filmlerin ardından 'Süper Baba', 'Yasemince', 'Emret Komutan' ve 'Ah' filmlerinin yapımcılığına şafak vakti başladı. 1990'larda televizyon dönemi "Zengin Olsam" adlı televizyon dizisini yönetti. 2000'li yıllarda Türk sinemasının klasiklerini yeniden canlandırmak isteyerek "Hababam Sınıfı Merhaba" (2003) ve "Adamın Oğlu" filmlerini yönetti. Dünyayı kim kurtardı" (2006).n Hülya Koçyiğit yaptığı açıklamada Tibet'in yönetmenliğini övdü ve şunları söyledi: "Kartal Tibet oyuncuyu çok iyi tanıyor ve karaktere nüfuz etmesine olanak sağlıyor. Kendisi çok başarılı ve eğitimli bir insandır."

Sanatçı, 2002 yılında Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "Yaşam Boyu Onur Ödülü"nü, 2006 yılında ise "Yıldırım Önal Anma Ödülü"nü aldı.

"Kralların Ülkesi", "Davaro", "Çarıklı Milyoner" ", "Şabaniye", "Sosyete Şaban", "Şendul Şaban", "Deli Deli Küpeli", "Arkadaşlarım ve Ben", "Öğretmenim", "Uyanik" Senaryosunu Tibet'in yazdığı yapımlardan bazıları Yönetmenliğini üstlendiği "Gazeteci" ve "Duygusal Çember" ise şöyle:

"Hıçkırık", "Muazzam Aşk", "Parvolo", "Kaçak Yol", "Kara Gül", "Ölüme Kadar", "Paşa'nın Kızı", "Sefiller", "Kanun Adına", "Seni Kimse Sevemez", "Sevgili Ne Yapar", "Deli Murat", "Erkekler Ağlamaz"", "Şabaniye", "Tosun" Paşa", "Sultan", "İda-Bülbülü", "Umudumuz Şaban", "Gırgıriye'de şenlik var", "Davaro", "Çarıklı milyoner", "Yasemince", "Keloğlan-Süperoğlu", "Emret , Komutan", "Dünyayı Kurtaran Adam" Oğlum"

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.