Yılbaşında Asgari Ücret 22.5 ile 25 Bin TL Arasında Olacak mı?

Asgari ücretin yılbaşında 22.5 ile 25 bin TL arasında olacağı öngörülürken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın farklı bir planı olduğuna dair kulisler gündeme geldi. Ekonomim yazarı Şeref Oğuz, pazarlıkların daha çetin geçeceğini belirtiyor.

Yılbaşında asgari ücretin 22.5 ile 25 bin TL arasında olacağı öngörülüyor. Ancak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın asgari ücretle ilgili farklı bir planı olduğu iddia ediliyor. Ekonomim yazarı Şeref Oğuz, asgari ücretle ilgili kulislerdeki rakamların uçuştuğuna dikkat çekerek, "Görünen o ki asgari ücret odaklı pazarlıklar, geçmişe nazaran daha çetin geçecek. Rakam sağanağına hazır olun," dedi.

ZAM ORANLARI BELİRSİZ


Oğuz, asgari ücretin masaya ilk olarak 20 bin TL ile çıkacağını ve bu rakamın hükümetin beklenen enflasyona göre belirleneceğini açıkladı. %17.5’lik bir zam oranının kabul edilemez olduğunu ifade eden Oğuz, "Şu anda 17,002 liralık ücretin 20 bine çıkması demek. Beklenti; 23-25 bin lira arasında gerçekleşeceği... 25 bin lira olması halinde %47’lik zam olacak ki işverenler bu rakamı son derece maliyetli buluyor," dedi.

KOMİSYONUN GÖREVİ


Komisyonun, aralık ayında toplanarak senenin son haftasına doğru uzlaşılan rakamı tespit edeceğini belirten Oğuz, uzlaşma sağlanamazsa son sözü Cumhurbaşkanı’nın söyleyeceğini vurguladı. Ayrıca, son 5 senedir komisyonun belirlediği ücretin üzerine ilave konduğunu hatırlattı.

REFERANDUM GÜNDEMDE


Oğuz, referandum konusunda da dikkat çekici bir değerlendirmede bulundu. Hükümetin, "Ya anayasa önerisi için referanduma razı ol, ya da sandık kurulmayacağı için düşük zamma rıza göster" mesajı verdiğini belirtti. "Kısaca, geçim ile seçim arasında sıkıştık kaldık," diyen Oğuz, yerel seçimlerde düşük zam verilmesinin iktidara kaybettirdiğini ancak 2028'e dek genel ve yerel seçim olmadığını da sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.