Yıldönümü rövanşı mı? Suriye’de 3 Türk askerinin yaşamını yitirdiği saldırıyı Rusya gerçekleştirdi

Suriye'de Türk askeri birliğine yönelik saldırının Rusya tarafından gerçekleştirilme olasılığı büyüyor. Olayın, Türkiye'nin bir Rus savaş uçağını düşürdüğü tarihe (yıl dönümüne) denk gelmesi dikkat çekiyor.Türk...

Suriye'de Türk askeri birliğine yönelik saldırının Rusya tarafından gerçekleştirilme olasılığı büyüyor. Olayın, Türkiye'nin bir Rus savaş uçağını düşürdüğü tarihe (yıl dönümüne) denk gelmesi dikkat çekiyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından başlatılan Fırat Kalkanı harekatının 93'üncü gününde Suriye'nin El Bab bölgesinde Türk askerlerine yönelik düzenlenen saldırıda 3 Türk askeri yaşamını yitirdi, 10 asker de yaralandı. TSK'dan yapılan ilk açıklamada, saldırının IŞİD tarafından gerçekleştirildiğini duyurdu. Ancak daha sonra yapılan ikinci açıklamada ise saldırının Suriye Ordusu tarafından gerçekleştirildiğinin değerlendirildiğini açıkladı.

ABC Gazetesi’nin Suriye’deki kaynaklarından aldığı ilk bilgiler, saldırının Rusya tarafından gerçekleştirildiği yönünde oldu. Moskova Temsilcimiz Mahir Esen de, Moskova'daki resmi kaynakların saldırının Rusya tarafından gerçekleştirildiği şeklindeki iddiaları dolaylı şekilde doğruladı.

Rus kaynaklar, saldırının kendileri tarafından yapıldığını "resmen" doğrulamadı, ancak, yalanlanmadı da. ABC'nin ulaştığı Rus yitkililer 'biz yapmadık' şeklinde kesin bir açıklama yapmadı. Rus kaynaklar, saldırının nedenine ilişkin temsilcimize açıklama yapmazken, Suriye ve Rusya, Türkiye’nin Halep kent merkezine yaklaşmasına izin vermeyeceklerini daha önce ilan etmişti.

Türk Hava Kuvvetleri, Suriye Hava Kuvvetleri’nin engellemesi sebebiyle bir süre operasyon düzenleyememiş, ancak daha sonra Moskova ile yapılan görüşmelerin ardından Suriye hava sahası tekrar açılmıştı.   

Diğer taraftan olayın, Türkiye’nin Rus uçağını düşürdüğü 24 Kasım 2015’in yıl dönümüne denk gelmesi de dikkat çekti. Geçen yıl Suriye’nin Lazkiye kentinin Hatay sınırında El Kaide’ye bağlı cihatçıları vuran Rus uçağı, Türkiye tarafından düşürülmüş, yere sağ inen bir savaş pilotu Türk cihatçılar tarafından öldürülmüş ve bu olay iki ülke arasındaki iplerin kopmasına neden olmuştu.  

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Savunma Bakanlığı'nın Sistemi Hacklendi: Çin'in İzleri mi?
İsrail Ordusu, Gazze'deki Refah Bölgesine Saldırarak Mısır Sınır Kontrolünü Ele Geçirdi
Ukraynalı iki albay, Zelenski'ye suikast planıyla ilişkili olarak tutuklandı
Üniversite öğrencileri, Filistin'e olan desteklerini ifade etti
Çinli hackerlar İngiltere Savunma Bakanlığına siber saldırı düzenledi: Asker bilgiler çalındı