Yılın İlk Dokuz Ayında Şirket Kapanışları Yüzde 23 Arttı! TOBB Verileri Ne Diyor?

TOBB’un Eylül 2024 verilerine göre, kurulan şirket sayısı yıllık bazda azaldı, ancak bir önceki aya göre artış gösterdi. Kapanan şirketlerde ise yıllık ve aylık bazda artış yaşandı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 2024 Eylül ayına ilişkin kurulan ve kapanan şirket sayılarını yayımladı. Verilere göre, Eylül ayında kurulan şirket sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,7 azalırken, bir önceki aya kıyasla yüzde 10,5 oranında artış kaydedildi. Kapanan şirket sayısında ise yıllık bazda yüzde 7,8’lik bir artış yaşandı. Aylık bazda kapanan şirket sayısındaki artış ise yüzde 19,4 oldu.

YILLIK TRENDLERDE DÜŞÜŞ


2024’ün ilk dokuz ayında, kurulan şirket sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,3 azaldığı belirtildi. Buna karşılık, kapanan şirket sayısında yüzde 23,1’lik bir artış yaşandı.

İSTANBUL İLK SIRADA


TOBB verilerine göre, Eylül ayında kurulan şirketlerin yüzde 86,5’i limited, yüzde 11,1’i anonim şirket, yüzde 2,4’ü ise kooperatiflerden oluştu. İstanbul, toplam şirket kuruluşlarının yüzde 36,9’unu oluştururken, Ankara yüzde 10,8 ile ikinci sırada yer aldı. Aynı dönemde Ardahan’da ise hiç şirket kurulmadı. Kurulan şirketlerin sermayeleri, bir önceki aya göre yüzde 76,2 oranında artış gösterdi.

SEKTÖREL DAĞILIM


Eylül ayında kurulan şirketlerin çoğunluğu ticaret, inşaat ve imalat sektörlerinde faaliyet gösterirken, toptan ve perakende ticaret ile motorlu taşıt ve motosiklet onarımı en fazla şirket kurulan alanlar oldu. Kapanan şirketler arasında da bu sektörler öne çıktı.

YABANCI ORTAKLI ŞİRKETLERİN YÜKSELİŞİ


Eylül ayında kurulan 658 yabancı ortak sermayeli şirketin çoğunluğu Türkiye, İran ve Almanya ortaklı olarak faaliyetlerine başladı. Bu şirketlerin toplam sermayelerinin yüzde 74,5'i yabancı ortak payına sahipti.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.