Festus Okey'in 13 yıl önce Beyoğlu Polis Merkezi'nde bir polis tarafından vurularak öldürülmesine ilişkin Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından bozularak yeniden görülen davada savcı mütalaasını açıkladı. Polis memuru sanık Cengiz Yıldız'ın "taksirle öldürme" suçundan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanık Cengiz Yıldız gelmedi.
Öldürülen Festus Okey'in annesi Love Odachimere Ogu ve ağabeyi Tochukwu Gameliah Ogu'nun avukatları da duruşmada hazır bulundu. Mahkeme Başkanı, "Adalet Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü'nden 27 Temmuz 2020 tarihli yazıyla mahkememizden gönderilen 8 Ocak 2020 tarihli yazıya bağlı istinabe istemini yerine getirilemediği" bildirildiğini tutanağa geçirdi. Festus Okey'in ailesi adına avukatlarından Olguner Olgun, "Sadece ve özellikle kurşunun maktulün omzuna 90 derece açıyla isabet etmiş olması ve el svaplarında atış artığının bulunmaması hususunun dikkate alınmasını ve olası kasıtla öldürme suçundan hüküm kurulmasını talep ediyoruz" dedi. Duruşma salonuna Covid-19 önlemleri gerekçesiyle sadece avukatlar girebildi, izleyici alınmadı. Katılanların Festus Okey'in avukatları, sanık polisin tekrar dinlenmesini, kendilerine çapraz sorgu imkanının tanınmasını talep etti. Bu talep, "yasal dayanağının bulunmadığı, kovuşturmaya katkısı olmayacağı" gerekçesiyle mahkeme tarafından reddedildi.
SANIK POLİSİN AVUKATLARI: POLİSİN SİLAHI BIRAKACAK BİR YERİ YOKTU
Sanık Cengiz Yıldız'ın avukatı polisin silahını bırakabileceği bir yerin olmadığını belirterek, polis merkezinin o günkü durumunun tespitine yönelik yeniden inceleme istedi. Dosya kapsamı, olayın üzerinden geçen süre ve kovuşturmaya etki etmeyeceği gerekçesiyle talep reddedildi. Müşteki avukatlar ise, "olası kasıtla öldürme"den hüküm kurulmasını, verilecek cezanın önleyici ve caydırıcı nitelikte olmasını dilediklerini belirttiler.
SAVCI 6 YILA KADAR HAPİS İSTEDİ
Savcı kovuşturmanın genişletilmesi talebi olmadığını belirterek, esas hakkındaki mütaalasını sundu. Savcı, sanık polisin maktulün ölümüne sebebiyet vermek suretiyle "taksirle öldürme suçu"ndan TCK 85/1'den (2-6 yıl hapis) cezalandırılmasını talep etti. Savcının "taksirle öldürme suçu"ndan ceza talep eden esas hakkında mütaalasının ardından, sanık polis müdafi avukatının esas hakkında savunma için ek süre talebi kabul edildi. Karar duruşması olması beklenen bir sonraki duruşma, 17 Mart 2021 günü 13.30'da görülecek.
NE OLMUŞTU?
Okey, 20 Ağustos 2007'de Beyoğlu Polis Merkezi'nde gözaltında olduğu sırada polis Yıldız'ın silahından çıkan kurşunla öldü. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Okey'in Yıldız'ın silahını almaya çalıştığını, silahın bu sırada ateş aldığını açıkladı. UNHCR Türkiye, Okey'in öldürülmesinin ardından, 3 Eylül 2007'de Türkiye hükümetine bir yazı yazarak olayla ve soruşturmanın gidişatıyla ilgili bilgi istedi. UNHCR, Okey'in sığınma başvurusu yaptığını belirtti, metinde adının doğru yazılışı olan "Fastos"u da kullandı. 27 Kasım 2007'de başlayan davanın ikinci duruşmasında, 14 Şubat 2008'de, Yıldız'ın avukatı ""Bu kişinin adı Festus Okey değil, kaçak bir vizeyle gelmiş, adını sonradan Festus Okey koymuşlar, Acaba terörist midir?" deyince, mahkeme Nijerya Büyükelçiliği'nden bilgi istedi. Davanın en önemli kanıtlarından, Okey'in vurulduğu sırada üzerinde olan gömleğin kaybolmasıyla ilgili, mahkeme 13 Mayıs 2008'deki duruşmada takipsizlik kararı verdi. Okey'i vuran silahın aylardır polis Yıldız'da olduğu, mahkemenin Yıldız'dan silahı teslim etmesini istediği 11 Eylül 2008'deki duruşmada ortaya çıktı. 16 Aralık 2008'de, Nijerya'yla Türkiye arasında adli yardım sözleşmesi olmadığını öğrenen mahkeme, Okey'in kimlik bilgilerinin doğrudan Nijerya'dan istenmesine karar verdi. Mahkeme 7 Nisan 2009'da, silahın polis Yıldız'a geri verilmemesine karar verdi. O günden bu yana mahkeme kimlik bilgisi gelmediği için davayı erteliyor. Mahkeme 29 Haziran'daki duruşmada da, Nijerya'dan beklenen belge ulaşmadığı için Adalet Bakanlığı'na sorulmasına karar verdi.