Yıllardır türbe sanılıp dua edilen yer boş çıktı

Çavdarhisar ilçesinde bulunan Aizanoi Antik Kenti'nde vatandaşlar yıllar boyunca türbe sanıp dua ediyordu. Yapılan arkeolojik kazılar sonucu türbe sanılıp dua edilen alan boş çıktı.

Çavdarhisar ilçesinde bulunan Aizanoi Antik Kenti'nde vatandaşlar yıllar boyunca türbe sanıp dua ediyordu. Yapılan arkeolojik kazılar sonucu boş çıkan bölgede kazı çalışmalarına katılan Arkeolog Fikret Aksoy, “Vatandaşlar kazıyı ziyarete geldi ve çok şaşırdılar. Yaren Dede olarak biliyorduk, meğer değilmiş” dedi.

Aksoy, söz konusu alanın kazılmadan önce yerel halkın 'Yaren Dede' olarak bildiğini belirterek, “Burası kazılmadan önce yerel halk sütunu 'Yaren Dede' olarak adlandırıyordu. Çocuğu olmayanların gelip adak adadığı, tapınım objesi olarak bakılıyordu. Agora’nın köşe sütunu olduğu ortaya çıktı. Kazıda ceset, iskelet, kabre dair hiçbir ibare yok. Agora’nın zemini var. İlçe sakinleri, yatırı kazdık diye tepki göstermedi. Onlar da bilinçlendi” ifadelerini kullandı.  Bölgedeki vatandaşlar, "Biz yıllardır buraya gelip dua ediyorduk. Kabir olmadığını öğrenince çok şaşırdık" ifadeleriyle şaşkınlıklarını dile getirdi.

Kazıların halen Kütahya Dumlupınar Üniversitesi tarafından yapıldığı Aizanoi Antik Kenti, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alıyor.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri

1300 TL değerindeki oyun ücretsiz! Ancak oyun Türkiye dahil 10 ülkede yasaklı: İşte sebebi
TikTok, YouTube'a rakip olma yolunda: Test süreci başladı
iOS 17.5 Güncellemesiyle Ortaya Çıkan Sorun: Eskiden Silinen Fotoğraflar Geri Mi Dönüyor?
Yapay Zeka Devrimi: ChatGPT-4o'nun Etkisi ve Tartışmalar
NASA Keşfi: WASP-193b Ötegezegeni 'Pamuk Şeker' Gibi Hafif ve Kabarık