Yılmaz: "Temmuzda 60'lar; ağustosta 50'ler civarına inen bir enflasyonu bekliyoruz"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen Edirne İş Dünyası Buluşması'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin enflasyonla mücadelesinde hızlı bir düşüş beklediklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen Edirne İş Dünyası Buluşması'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin enflasyonla mücadelesinde hızlı bir düşüş beklediklerini belirtti. Yılmaz, Temmuz ve Ağustos aylarında yıllık enflasyonun hızla düşerek Temmuz'da %60'lar civarına, Ağustos'ta ise %50'ler seviyesine inmesini beklediklerini ifade etti. CDS primlerinde önemli bir düşüş yaşandığını, geçen yılın Mayıs ayında 700 baz puana kadar çıkan primlerin şu anda 270 baz puana kadar gerilediğini açıkladı.

Yılmaz, geçtiğimiz yıl hazırlanan Orta Vadeli Program'ın yerelde ve merkezde katılımcı bir anlayışla hazırlandığını ve Eylül ayında güncelleneceğini belirtti. Dünya ekonomisinde bir toparlanma yaşandığını ancak büyümenin hala %3,6'nın altında olduğunu ifade eden Yılmaz, Türkiye'nin büyüme performansının iyi olduğunu ve bu yıl %4 civarında bir büyüme beklediklerini söyledi. İlk çeyrekte %5,7 büyüme kaydettiklerini belirtti.

Enflasyonla mücadelede dezenflasyon sürecine girdiklerini ve yılın ikinci yarısında enflasyonda hızlı bir düşüş beklediklerini söyleyen Yılmaz, tek haneli enflasyon oranlarına ulaşıncaya kadar mücadelenin süreceğini vurguladı. Yılmaz, enflasyonun bu yıl %20'nin altına, 2026'da ise tek haneli rakamlara düşürülmesinin hedeflendiğini açıkladı.

Cari açıkta iyi bir performans sergilediklerini belirten Yılmaz, geçen yıl cari açığın milli gelire oranının %4 civarında olduğunu, bu yıl ise %3'lerin altına düşebileceğini ifade etti. İhracatta ciddi bir artış olduğunu ve bu yıl ihracatın 260 milyar doların üzerine çıkmasını beklediklerini söyledi. İşsizlik oranının da düşüş gösterdiğini ve genç işsizliğin %14,5'e kadar gerilediğini belirtti.

Yılmaz, Merkez Bankası rezervlerinde olumlu bir gidişat olduğunu ve geçen yıl Mayıs ayında 98,5 milyar dolar olan rezervlerin, 28 Haziran itibarıyla 143 milyar dolara yükseldiğini açıkladı. Ayrıca, Kur Korumalı Mevduat'ın aşamalı olarak azaltıldığını ve geçen yıl 126,4 milyar dolara denk gelen miktarın bu yıl 62 milyar dolara kadar düştüğünü söyledi.

Deprem harcamalarına dikkat çeken Yılmaz, bu yıl merkezi yönetim bütçesinden 1 trilyon 30 milyar TL kaynak ayırdıklarını ve bütçe açığının %5,2 olduğunu belirtti. Gelecek yıl bu yükün azalacağını ve daha rahat bir bütçe perspektifi oluşturacaklarını ifade etti. Türkiye'nin kredi notunun artma eğiliminde olduğunu ve gri listeden çıktığını belirten Yılmaz, finansal piyasaların güçlendiğini ve kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin notunu yükseltme eğiliminde olduğunu söyledi. Yılmaz, kalkınma stratejisi ile istikrar programını eş zamanlı olarak sürdüreceklerini belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.