Yıpranma payı, staj sigortası ve borçlanma... Erken emeklilikte bu detayları kimse bilmiyor! 45 meslek bu kaps

Türkiye’de emeklilikle ilgili reformlar yapılmaya devam ediyor. Bu kapsamda erken emeklilik konusunda bazı özel haklar da bulunuyor. Staj ve çıraklık, yıpranma payı ve borçlanma ile emeklilikte merak edilenler…

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili olarak çıkan yasa sonrasında büyük bir reform yapılmış oldu. EYT dışında kalanlar ise farklı yeni düzenlemeler ile emekli olmak için gün sayıyor. Erken emeklilik konusunda ise sigortalılara aslında birçok farklı hak tanınıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından bu haklar tanınsa bile birçok kişi detayları bilmediği için normal emeklilik sürelerini bekliyor. Ancak çeşitli meslek grupları ve çalışanlar için farklı erken emeklilik fırsatları bulunuyor.

YIPRANMA PAYI İLE ERKEN EMEKLİLİK

Türkiye’de pek çok farklı meslek kolunda yıpranma payı hakkı tanınıyor. Bu kapsamda ağır iş koşullarında çalışan kişiler her 460 günlük çalışma karşılığında ek günler kazanıyor. Bu tür ilave ek günler sayesinde hizmet süreleri en fazla 5 yıl olabiliyor. Maden ve yer altı işlerinde çalışanlar, emniyet ve TSK personelleri gibi sayısız meslek grubu bu kapsamda yer alıyor.

STAJ SİGORTASI VE BORÇLANMA İLE EMEKLİLİK

Günümüzde birçok çalışan staj ve çıraklık döneminin de emeklilik için sayılmasına yönelik talepleri bulunurken bu hak hali hazırda bazı meslek grupları için geçerli olmaya devam ediyor. Avukatlık gibi bazı meslekler bu haktan yararlanıyor. 1 yıllık staj süresini borçlanarak emekliliklerini bu kişilerin öne çıkması sağlanıyor. Bu borçlanma ise ihtiyaç duyulan süre kadar yapılabiliyor.

KİMLER YARARLANABİLECEK?

SGK tarafından belirlenen 45 farklı meslek grubunda çalışanlar için erken emeklilik hakkı doğuyor. Bu kapsamda hak sahiplerinin ayrı bir başvuru yapması gerekmiyor. Yıpranma payı fiili hizmet süresine otomatik olarak eklenmektedir.

Ancak staj dönemlerinin borçlanılması veya doğum ya da askerlik borçlanması yapılabilmesi için mutlaka başvuru gerekiyor. SGK ilgili birimlerine başvuru yapılarak erken emeklilikle ilgili işlem yapılabiliyor. Mevcut uygulamalar arasında daha pek çok farklı yöntem emeklilik tarihlerinin öne çekilmesinde yardımcı oluyor.