Yoğun bakımlar ve acil servisler dolu!

Tabip Odası Başkanı Muharrem Baytemür hastanelerin doluluk oranı hakkında konuştu. Baytemür, maske kullanımının öneminden bahsederek pandeminin devam ettiğini bildirdi.

Artan üst solunum yolları enfeksiyonları sebebiyle yoğun bakımların ve acil servislerin dolduğunu söyleyen ankara tabip odası başkanı muharrem baytemür, sağlık bakanlığı’nın ise tedbir almadığını, kişisel tedbirlerin elden bırakılmaması gerektiğini iddia etti.

Baytemür, "eğer hükümet bizi korumuyorsa bizim kendimizi korumamız lazım. özellikle de kronik hastalığı olanların çok dikkat etmesi bizim de onları daha çok korumamız lazım. kalabalık ortamlarda, kapalı mekanlarda, toplu taşıma araçlarında özellikle de üst solunum yolu şikayeti olanların kesinlikle maske takmaları gerekiyor. pandemi devam ediyor aslına bakarsak. merkezi yapının buna ilişkin emirinin olması lazım fakat şu anda herhangi bir yoğunluk varmış gibi davranılmıyor. her taraftan alarm veriliyor, özellikle istanbul daha yoğun, türkiye’nin dört bir yanında şu anda yoğun bakımlar, acil servisler alarm veriyor. 150 milyonun üstünde acil başvurusu var türkiye’de 1 yılda" dedi.

‘HASTALIK ARTIK 10 GÜN SÜRÜYOR’

Bireysel tedbirlerin de yetersiz olacağına dikkat çeken baytemür, şunları söyledi: "birkaç etkenin bir arada olması ve insanları hastalandırması önemli. yeni varyant kovid’de, influenza, rsv bunlar üçü bir arada şu anda, insanları yoğun bir şekilde hastalandırıyorlar" ifadelerini kullandı. baytemür, "kişiye özel tedavi, önemli olan bu. virüsler de mücadele ediyorlar ve bizden daha güçlüler, bu nedenle bir yıl önce üç günde geçiyordu şimdi bir hafta 10 gün sürüyor, hatta öksürük daha uzun sürüyor diyebiliriz. hastalık etkenleri kendini geliştiriyor" diye konuştu.

‘YENİDEN MASKE DAĞITILMALI’

Baytemür, şu görüşlerini aktardı:

"toplumu ilgilendiren hastalıklarda, toplumun doğru, şeffaf bilgilendirilmesi önemli. bugün herhangi bir kamu spotu bakanlık tarafınca hazırlanan artık yok. ülkemizde bir solumun yolu enfeksiyonu fazlalılığı var buna ilişkin bir bilgilendirme yok, tamamen kişileri kendi başına bırakmış, kişisel tedbir. ama merkezi düzeyde de kişilerin bu önlemlere uyması için atılması gereken adımları bakanlığın atması lazım, mesela yeniden maskenin genel dağıtımına geçilmesi gerekiyor. yoğun çalışılan iş kolları, kapalı ortamlarda ya da uzun süreli toplu taşıma aracı kullanan kişilere ilişkin bir tedbirin olması lazım. çalışma saatlerinin kısaltılması, dinlenme aralarının daha sık yapılması, bunlar tabii ki kişilerin çalıştığı kurumların alması gereken önlemler. merkezi yapının buna ilişkin emirinin olması lazım fakat şu anda herhangi bir yoğunluk varmış gibi davranılmıyor. her taraftan alarm veriliyor, özellikle istanbul daha yoğun, türkiye’nin dört bir yanında şu anda yoğun bakımlar, acil servisler alarm veriyor."

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Prof. Dr. Canan Karatay: Ekmek Bağımlılığına Dikkat Çekiyor
Akdeniz Diyeti Nedir? Sağlıklı ve Lezzetli Bir Yaşam Rehberi
Kalp böbrek ve gut hastalarına uzmanlardan beslenme tavsiyeleri
Hayalet hastalık ‘lyme’ın 300 hastalığa benzer belirtileri var!
Uzmanlar uyarıyor: Masa başında çalışanlar dikkat!