Yoksulluk Sınırı Hızla Yükseliyor: Asgari Ücretin Dört Katına Ulaştı

Kasım ayı itibarıyla BİSAM'ın açıkladığı verilere göre, yoksulluk sınırı 47 bin 544 TL'ye yükselerek asgari ücretin dört katına çıktı.

Türkiye'de enflasyonun hızla arttığı bir dönemde, DİSK Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM), Kasım 2023 Dönem Raporu'nu kamuoyuyla paylaştı. Raporda, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) harcama gruplarına göre endeks sayıları, 2003 yılı madde tutarları, İstanbul Halk Ekmek, zincir market cari ay web tutarları ve BİSAM Beslenme Kalıbı üzerinden yapılan hesaplamalara dayanılarak açlık ve yoksulluk sınırları belirlendi.

Buna göre, dört kişilik bir aile için kasım ayında açlık sınırı 13 bin 745 TL'ye, yoksulluk sınırı ise 47 bin 544 TL'ye kadar yükseldi. Bu rakamlar, ekonomik zorlukların giderek derinleştiği bir dönemde ailelerin karşılaştığı maddi sıkıntıların boyutlarını gözler önüne seriyor.

YOKSULLUK SINIRI NASIL BELİRLENİYOR?

Yoksulluk sınırı, aile bireylerinin kişisel harcamaları temel alınarak açlık sınırının üstünde hesaplanmaktadır. Eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderlerle birlikte bir ailenin karşılaması gereken toplam harcama tutarı, Kasım 2023 itibariyle 47 bin 544 TL'ye ulaşmış durumda.

EN YÜKSEK HARCAMA SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNDE

Bir ailenin günlük harcamalarında, Kasım 2023'te en yüksek maliyet grubunu 152,52 TL'lik harcamayla süt ve süt ürünleri oluşturuyor. Ayrıca et, tavuk ve balık grubu için günlük minimum harcama tutarı 88,27 TL olarak belirlenirken, sebze ve meyvede bu miktar 97,71 TL'ye, ekmekte 33,38 TL'ye çıkıyor. Katı yağ ve sıvı yağ için günlük harcama miktarı 26,88 TL, yumurta için 9.81 TL, şeker, bal, reçel ve pekmez içinse 12,06 TL olarak hesaplanmıştır. Toplam günlük harcama gereksinimi ise 458 TL olarak belirlenmiştir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Yargıtay'da çifte seçim günü
Ali Yerlikaya duyurdu: 81 ilde 5 gün süren operasyon; 4 bin 995 kişi gözaltına alındı
Yalan ve iftiralarla dolu 19 sayfalık beyanları bana zorla imzalattılar
Soma maden faciasının 10. yılı: Maden içinden o güne ait güvenlik kamerası görüntüleri
Cumhurbaşkanlığı Sarayı kapatılıyor