Saray rejiminin en önemli özelliklerinden biri halini alan rüşvet ve yolsuzluk başlığında Türkiye, Avrupa lideri oldu. Avrupa yolsuzlukla mücadele grubu Greco, daha önce yapılan uyarılara rağmen Türkiye’nin yolsuzluk ve rüşvetle mücadele alanında 2019 yılında da etkili önlemleri almadığı uyarısında bulundu.
Yolsuzluk ve rüşvet raporu açıklandı . Avrupa Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren Greco, üye ülkelerde parlamenter, hakim ve savcılarla, yüksek bürokratların yolsuzluğa karışmasına ve rüşvet almasına yönelik önlemlerle ilgili yapılan tavsiyelerin yerine getirilip getirilmediği konusunda hazırlanan yıllık raporu yayımladı.
Rüşvet ve yolsuzluk başlığında Türkiye
Raporda, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu “uyumsuzluk sürecine” dahil edilen 15 ülkenin yolsuzlukla mücadele attığı adımlar mercek altına alındı. Buna göre, yapılan 37 tavsiye içinde türkiye’nin yüzde 70,3’ünü hala yerine getirmediği, yüzde 18,9’unu kısmen yerine getirdiği, yüzde 10,8’ini ise tamamen yerine getirdiği bildirildi.
Binali Yıldırım’ın mal varlığını yazan Mehmet Yılmaz’a dava açıldı!
Türkiye’nin ardından ikinci sırada Avusturya, üçüncü sırada Macaristan ve onun ardından ise Çekya’nın geldiği bildirildi.
Komite raporunda Norveç, Finlandiya ve İsveç ise en başarılı ülkeler içinde yer aldı.
‘Erdoğan’ın yurt dışındaki mal varlığı bir milli güvenlik sorunudur’
7. değerlendirme raporunda uyarılarda bulunulmuştu
Avrupa Konseyi’nin Yolsuzlukla Mücadele Grubu (GRECO), partilerin finansmanının şeffaf olması ve milletvekili, yargıç ve hakimler arasında yolsuzluğun önlenmesi konusunda Türkiye’ye yapılan tavsiyelerin önemli bir kısmının yerine getirilmediği uyarısında bulundu.
GRECO, partilerin finansmanının şeffaf olması ve milletvekili, yargıç ve hakimler arasında yolsuzluğun önlenmesi konusunda iki rapor yayınladı.
GRECO, farklı türdeki yolsuzlukların suç sayılması ve partilerin finansmanının şeffaflığı konusunda Türkiye’ye 2010 yılında yapılan 17 tavsiyeyle ilgili 7. değerlendirme raporunda, bu 17 tavsiyeden 7’sinin yerine getirildiği, 6’sını kısmen yerine getirildiği ve 4’üyle ilgili ise hiçbir şey yapılmaması ve gerekli adımların atılmaması eleştirildi.
GRECO’nun bu raporunda “Türkiye ile ilgili elde edilen sonuçlar hala yetersiz” denildi.
Türkiye’den siyasi partilerin finansmanının şeffaflığının sağlanması ile ilgili durumun, “hala hayal kırklığı yaratmayı sürdürdüğü” ifade edilen raporda, bu konudaki tavsiyelerin hala hayata geçirilmediği kaydedildi.