YouTube İçin RTÜK Düzenlemesi Geldi: Kanal Sahiplerinin Bilmesi Gerekenler

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, YouTube videolarına yönelik yeni düzenlemeleri duyurdu. Bu düzenlemeler, YouTube içerik üreticilerini ve kanal sahiplerini doğrudan etkileyen önemli değişiklikleri içeriyor.

RTÜK BAŞKANI EBUBEKIR ŞAHIN’DEN YOUTUBE VE DIJITAL MEDYAYA YENI DÜZENLEMELER: LISANS ŞARTI GELIYOR

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Armağan Çağlayan'ın sunduğu "Sorgusuz Sualsiz" programında önemli açıklamalarda bulundu. Dijital medya dünyasında köklü değişikliklerin yolda olduğunu belirten Şahin, YouTube ve diğer dijital platformlar için getirilecek yeni düzenlemelere dikkat çekti.

YOUTUBE YAYINCILARINA LISANS ZORUNLULUĞU

RTÜK Başkanı Şahin, YouTube üzerinden haber yapan ve program yayınlayan içerik üreticilerinin artık RTÜK'ten lisans almak zorunda olacağını açıkladı. Şahin, "Sokak röportajlarına düzen getirilecek. YouTube üzerindeki haber ve program yayıncılarının da RTÜK'ten lisans alması gerekecek" dedi.

RTÜK’ÜN DENETIM YETKILERI

Şahin, RTÜK’ün tüm yayınların denetim yetkisine sahip olduğunu vurguladı. Gündüz kuşağındaki yayınlarla ilgili çeşitli şikayetlerin geldiğini belirten Şahin, "Sadece vatandaşlardan değil, muhalefetten, iktidardan ve sivil toplum kuruluşlarından da şikayetler alıyoruz. Bu yüzden bazı önlemler alacağız," ifadelerini kullandı. Şahin, sokak röportajları gibi içeriklerin düzenlemeye tabi olacağını ve bu konuda gerekli adımların atılacağını belirtti.

LISANS ÜCRETLERI VE SÜRELERI

Yeni düzenleme kapsamında, YouTube yayıncıları için belirli bir lisans ücreti alınacak. Şahin, lisans bedelinin "cüzi" bir rakam olacağını ve lisans süresinin 10 yıl olarak belirleneceğini açıkladı. "YouTube’dan elde edilen yayıncılık gelirlerinin yüzde 1,5’i alınacak. Bu düzenleme, içerik üreticilerinin Türkiye’nin yayıncılık standartlarına uymasını sağlayacak" dedi.

SOSYAL MEDYA VE INSTAGRAM KISITLAMALARI

Sosyal medya platformlarına ilişkin olarak, Instagram ve diğer platformların kapanmasıyla ilgili kararların Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından alındığını belirten Şahin, "Bu tür platformlarla ilgili kısıtlamalar bizim alanımızda değil. Ancak, şahsi görüşüme göre ben de benzer kararları verirdim" dedi. Şahin, sosyal medya platformlarıyla ilgili mevcut kısıtlamaların gerekçelerini ve bu durumun toplum üzerindeki etkilerini de değerlendirdi.

RTÜK ÜYELERI VE SISTEM DEĞIŞIKLIKLERI

RTÜK üyelerinin seçim sistemine de değinen Şahin, mevcut sistemin işleyişinden memnun olduğunu ifade etti. "RTÜK üyeleri siyasi partiler tarafından seçiliyor ve bu sistemin güzelliğini biliyorum. Siyasilerin seçmediği üyeler olursa, kuralların uygulanmasında tereddütler olabilir" dedi. Şahin, üyelerin insanî manada çok iyi olduğunu ancak tartışmaların yaşanabildiğini belirtti.

YORUMLARI KAPATMA KARARI

Şahin, sosyal medya platformu X’te (eski Twitter) yorumları kapatma kararının nedenlerini de açıkladı. "Yorumlar, hakaret ve tehditler içerdiği için kapattım. Bu durum beni üzüyor, ancak bu tür olumsuz geri dönüşlerle başa çıkmak zorunda kalıyorum," dedi.

RTÜK’ün yeni düzenlemeleri, dijital medya alanında önemli değişiklikler getirecek ve YouTube gibi platformlarda içerik üreticilerini etkileyen yeni kuralları beraberinde getirecek.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.