Yukarıdan beyne benzeyen 'yüzen şehir' inşa ediyorlar: Ev fiyatları da duyuruldu

Waterstudio tarafından tasarlanan yüzen şehir yukarından bakıldığında beyne benziyor

Hollandalı bir firma Maldivler için yüzen bir şehir tasarladı. Şehrin 5 bin yüzer yapıdan oluşması ve 20 bin kişiyi barındırması planlanıyor. Şehirde evlerin yanı sıra mağaza ve okullar da olacak. İlk üniteler bu ay açılacak, şehrin sakinleri 2024'ün başlarında taşınmaya başlayacak.

Chip dergisinin CNN kaynaklı haberinde, "bin 190 alçak adadan oluşan bir takımada olan Maldivler, iklim değişikliğine karşı dünyanın en savunmasız ülkelerinden biridir. Yüzölçümünün yüzde sekseni deniz seviyesinden bir metreden daha az yükseklikte ve yüzyılın sonuna kadar bir metreye kadar yükselmesi öngörülen su seviyeleri ile neredeyse tüm ülke sular altında kalabilir" ifadeleri yer aldı. 

Hollandalı mimarlardan oluşan firma, Başkent Male'den sadece 10 dakika uzaklıkta yüzen bir şehir oluşturma aşamasında. Waterstudio tarafından tasarlanan yüzen şehir yukarından bakıldığında beyne benziyor. Başkent Male, yaklaşık sekiz kilometrekarelik bir alana sıkıştırılmış 200 binden fazla insanla, dünyanın en yoğun nüfuslu şehirlerinden biri.

"2027 yılına kadar tamamlanmasını bekleniyor"

Waterstudio'nun kurucusu Koen Olthuis, Business Insider'a projenin yerel firma Dutch Docklands ile Male'deki yerel yönetim arasındaki bir işbirliği ile ortaya çıktığını söyledi. Amaçlarından biri, anakarada konut için daha fazla yer açmak. Olthuis, yüzen şehri inşa etmenin, gelecek nesiller için yükselen deniz seviyesi tehdidine de bir çözüm sunacağı görüşünde.

Olthuis, "Şehir içinde ve başkent Male'ye malların ve insanların taşınması için teknelerin kullanıldığı, yüzen sokakları olan, yürünebilir bir şehir olacak." dedi. Olthuis, 2027'de 5 bin evde 20 bin kişinin yaşamasının planlandığını aktardı.

CNN'e göre, şehirde stüdyo daireler 150 bin dolardan başlayan, aileye uygun konutlar ise 250 bin dolara kadar çıkan fiyatlarla satışa çıkacak. Yetkililer şehrin sakinlerin 2024'ün başlarında adaya taşınmaya başlamasını ve tüm şehrin 2027 yılına kadar tamamlanmasını bekliyor.

Şehrin alt kısmı, binaları ve yapıları akıntıya karşı güvende tutarken, onu dalgalara karşı destekleyen stabilizatörlere bağlanacak.

CNN'nin verdiği bilgilere göre modüler birimler yerel bir tersanede inşa edilecek ve ardından yüzen şehre çekilecek. Dalgalarla birlikte hafifçe dalgalanmasını sağlayan teleskopik çelik ayaklar üzerinde deniz tabanına vidalanan büyük bir su altı beton gövdeye bağlanacaklar. Şehri çevreleyen mercan resiflerin doğal bir dalga kıran görevi görmesi, şehri stabilize etmeye ve sakinlerini deniz tutmasını önlemeye yardımcı olması hedefleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

ABD'li Yetkili: Rusya'nın Kuzey Kore'ye Yaptığı Petrol Sevkiyatı BM Yaptırımlarını İhlal Ediyor
Rio Grande do Sul'da Şiddetli Yağışlar ve Seller: Can Kaybı 13'e Yükseldi
ABD: İsrail'in Refah'taki Saldırısına Toplantı Planı Yok, İnsani Yardımlar Hızlanacak
UCLA'da Filistin'e Destek Eylemi: Polis Baskınıyla 132 Öğrenci Gözaltında
ABD'nin Mart Dış Ticaret Verileri: Dış Açık %0,1 Azaldı, İhracat %2 Düştü