Son iki ayda artan enflasyon, dikkatleri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) para politikalarına yöneltti. Ekim ayı enflasyonu, beklentileri aşarak, faizin indirilmesi için Merkez Bankası’na pek fazla alan bırakmadı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Ekim ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) bir önceki yıla göre %48,58 artış gösterdi. Aylık bazda ise artış %2,88 olarak gerçekleşti. Ekonomistler, yılın geri kalanında faiz indirimi olasılığının düşük olduğunu belirtiyor.
AA Finans’ın anketinde, Ekim ayında TÜFE artışının %2,46 olması beklenmişti; ancak ekonomistlerin genel beklentileri %2 ile %2,75 aralığında kalmıştı. TCMB, Eylül ayındaki toplantısında gıda fiyatlarının enflasyon üzerinde etkili olacağını vurgulamıştı. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, enflasyonun beklenenin üzerinde olduğunu ve yukarı yönlü risklerin arttığını ifade etmişti.
Merkez Bankası’nın eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, Türkiye’nin IMF verilerine göre dünya genelinde en yüksek 6. enflasyona sahip ülke olduğunu hatırlatarak, yıl sonunda enflasyonun %44 civarında kapanacağını öngördü. Ekonomist Dr. Orhan Karaca, %2,88’lik Ekim enflasyonu için henüz bir kırılma görülmediğini belirtirken, TCMB’nin 2025 öncesinde faiz indirimine gitmesinin zor olduğunu ifade etti.
Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ege Yazgan, bu yıl TCMB’nin politika faizine müdahale olasılığının kalmadığını belirtti. Yazgan, asgari ücret artışının enflasyonu tetikleyebileceği uyarısında bulundu. Ekonomist Veyis Fertekligil ise, faiz indiriminin 2025’in ilk çeyreğine kaldığını söyledi ve Kasım ile Aralık aylarının önemli olacağını vurguladı.
Öte yandan, Merkez Bankası'nın rezervleri 25 Ekim itibarıyla 159,4 milyar dolara ulaşarak tarihi bir rekor kırdı. Ancak yurt dışında yerleşik kişiler, 25 Ekim haftasında 217,8 milyon dolar net hisse satışı gerçekleştirdi. Son dört haftada toplam hisse satışı ise 700 milyon doları aştı. DİBS net satımları ise aynı hafta 217,8 milyon dolar olarak kaydedildi.