Vatandaşın gelirinin yüksek vergiler ve zamlar nedeniyle azalan alım gücü, kredi kullanımında belirgin bir yavaşlamaya neden oldu. Haziran sonu itibarıyla gereksinim kredisindeki yüksek faiz oranları, TL kredilerinde büyümeyi yavaşlatırken, döviz kredilerindeki artış da ekonomi yönetiminin aldığı önlemlerle sınırlandı. Kredi kartı borçları ise önemli bir artış gösterdi.
Son dönemde vatandaşın gelirinin vergi ve zamlar altında ezilmesi, kredi kullanımında beklenen yavaşlamayı getirdi. Kredi hacmi büyümeye devam etse de, ikinci çeyrekte kredi çekme eğiliminde belirgin bir yavaşlama yaşandı.
Haziran sonu itibarıyla gereksinim kredisinde bileşik ortalama faiz oranı %74,6, ticari kredilerde ise %61,1 seviyelerine yükseldi. Bu yüksek faiz oranları, TL kredilerinde ikinci çeyrekte hız kesilmesine neden oldu. Ancak, ortalama faiz oranları %8,5 - %9 seviyelerinde seyreden döviz kredileri hızlı bir artış gösterdi. Ekonomi yönetiminin haziranda aldığı mecburi karşılık önlemiyle, döviz kredilerindeki artışın da hız kestiği görüldü. 2024 yılının ilk yarısında bankaların toplam kredi hacmi 2 trilyon 173 milyar lira artış ve %18,6 büyüme ile 13 trilyon 803 milyar liraya ulaştı. 2023’ün ilk altı ayında ise toplam kredilerde %32 oranında bir büyüme gözlemlenmişti.
Yılın ilk yarısında vatandaşın bankalara olan borçlarının büyük bir kısmı kredi kartı harcamalarından kaynaklandı. Yıl başında 1 trilyon 155 milyar lira olan bireysel kredi kartı hacmi, Haziran sonunda 313 milyar 260 milyon lira artış gösterdi. Bu artışla birlikte, vatandaşın kredi kartı borcu %27,1 oranında bir artışla 1 trilyon 468 milyar liraya yükseldi.