HDP'li Yüksekova Belediyesi'nin eş başkanları 2019'da tutuklandı ve belediyeye kayyum atandı. Kayyum yardımcılarının kardeşlerini ve yakınlarını belediyede işe alması ise Yüksekova halkının bugünlerde konuştuğu konuların başında geliyor.
Yerine kayyum atanan Yüksekova Belediyesi Eş Başkanı İrfan Sarı, "Yerel yönetim seçimleri yaklaştıkça hızlandırılmış işçi/personel alımı ayrıcalıklı olarak yapılıyor" dedi.
"Halk iradesini gasp"
Gazete Duvar'dan Evrim Deniz'in haberine göre, 2019'da yapılan kayyum atamasının 2014 kayyım atamasından daha planlı olduğunu dile getiren İrfan Sarı, "2019 kayyımları 3 kaymakam ve 5 kamu personelinden ibaretti. Neredeyse 4 yıldır görevdeler ve kalan zamanları da 8 ay. Keza Belediye müdürlüklerine de kayyum atadılar. Kaymakamlık özel kalem müdürü, mal müdürü, ilçe tarım müdürü, belediye personel müdürü de kayyum olarak atandı. Adı geçen müdürler halkın seçtikleri değildir. Hayatlarında hiçbir şekilde seçilemeyeceklerini bilen bu kişiler "Devlet aklına" sadık olduklarını ima ederler. Ancak çıkar odaklarıdırlar. Herhangi bir farklı yönetime de aynı alışkanlıkla yanaşabilir potansiyeldedirler. Aslında o makamlara gelen kişiler sanıldığı gibi devlet görevlisi değil, kayyım olmak için gönüllülerdi."
"Kayyum kardeşini işe aldı"
Yüksekova Belediyesi'nin kayyım yardımcılarının son zamanlarda işe alımlarda aile fertleri dahil birçok yandaşı işe aldığını dile getiren Sarı şunları söyledi:
"Personel alımlarındaki usulsüzlüklerin arşa ulaştığını söylemem lazım. Son zamanlarda işe alınan 2 kişinin kayyımcık diyebileceğimiz kişilerin kardeşi olduğunu herkes biliyor. Kayyum yardımcısı olan Fevzi Yıldırım, kardeşi Sıddık Yıldırım'ı işe alırken Mal Müdürü Haşir Tekçi ise kardeşi İslam Tekçi'yi işe aldı. Ve bu kişiler ilerlemiş yaşlarına rağmen personel statüsünde işe alınmış. Yerel yönetim seçimleri yaklaştıkça hızlandırılmış işçi/personel alımı ayrıcalıklı olarak yapılıyor. Sıfır hizmet ve yatırımla çok borçlanma anlayışı ise gelecekte halkın seçeceği yönetimlere kangrenleşmiş enkaz bırakacak. Kayyımlar yani talangaha dönüştürülmüş belediyenin talancıları, ileride resmi boyutta Danıştay denetimlerine nasıl bir evrak dizimi devredecekler bilinmez. Çünkü yapılanların belediye kanunlarına uyum sağlamadığını biliyoruz. Tam olarak içeride neler olup bitiyor bilmiyoruz. Zaten böyle bir şeffaflık beklenmez kayyum zihniyetinden."