Yükselen Faiz Oranları, Vatandaşların Borç Yükünü Rekor Seviyeye Taşıdı

Son dönemde artan faiz oranları, yurttaşların borç yükünü rekor seviyelere çıkardı. 2024'ün ilk yarısında vatandaşlar, bankalara 377,8 milyar lira faiz ödedi. Tüketici kredilerindeki faiz artışı yüzde 98, kredi kartı faizleri ise yüzde 458 oranında yükseldi.

Son dönemde faiz oranlarındaki ve borç miktarındaki artış, vatandaşların bankalara ödediği faiz yükünü rekor seviyelere taşırken, 2024 yılının ilk yarısında toplamda 377,8 milyar lira faiz ödemesi gerçekleştirdi. Tüketici kredileri ve kredi kartı borçları, bu artışta önemli rol oynadı.

Son dönemde faiz oranları ve borç miktarındaki artış, yurttaşların faiz yükünü rekor seviyelere taşıdı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 2024 yılının ilk yarısında vatandaşlar bankalara toplamda 377,8 milyar lira faiz ödemesi gerçekleştirdi. Bu tutarın 226,7 milyar lirası tüketici kredileri için, 150,7 milyar lirası ise kredi kartı borçları için ödendi.

ÖDENEN FAİZ YÜZDE 458 ARTTI


Özellikle tüketici kredileri için ödenen faiz, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 98 oranında bir artış gösterdi. Kredi kartlarına ödenen faiz ise dramatik bir şekilde yüzde 458 oranında yükseldi. Yurttaşların toplam faiz yükü, geçen yıla göre yüzde 167 oranında büyüyerek, 2023’ün ilk yarısında ödediği toplam 142 milyar liradan 377,8 milyar liraya çıktı.

BirGün'de yer alan habere göre, 2023 Mayıs ayında gerçekleştirilen genel seçimlerin ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), toplamda 4.150 baz puanlık bir faiz artışı yaptı. Ancak bu yüksek faiz oranlarına rağmen, bireysel kredilerdeki büyüme durmadı. Ekonomik zorluklar ve enflasyon karşısında gelirleri eriyen vatandaşlar, kredi ve kredi kartına daha fazla başvurmak zorunda kaldı. Artan faiz oranları, yurttaşların gelirlerinin daha büyük bir kısmını bankalara faiz olarak ödemesine yol açtı.

İHTİYAÇ KREDİSİ FAİZ ORANI YÜZDE 73,9


TCMB’nin haftalık para ve banka istatistiklerine göre, ihtiyaç kredisi faiz oranı yüzde 73,9 seviyesine çıkarken, kredi kartlarındaki azami gecikme faizi aylık yüzde 4,55’e ulaştı.

Faiz oranlarındaki artış, yalnızca bireysel kredilerde değil, aynı zamanda Hazine’nin faiz giderlerinde de kendini gösterdi. 2023 Ocak-Temmuz döneminde 267,3 milyar TL olan Hazine’nin faiz ödemeleri, 2024’ün aynı döneminde yüzde 131,4 artarak 618,5 milyar TL’ye ulaştı.

Bu artış, Hazine gelirleri içindeki faiz ödemelerinin payını da artırdı. 2023 Ocak-Temmuz döneminde Hazine gelirlerinin yüzde 11’i faiz ödemelerine giderken, 2024’te bu oran yüzde 13,2’ye yükseldi. Bu dönem içerisinde Hazine’nin toplam gelirleri yüzde 93,4 oranında artışla 4 trilyon 697 milyar TL’ye ulaştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.