Yükselen kan şekerinin bariyeri ‘aralıklı iftar’ nedir?

İzmir Şehir Hastanesi'nden Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Gözde Derviş Hakim'in iftar önerileriyle, sağlıklı ve dengeli bir iftar sofrası için ipuçları burada! İşte tüm detaylarıyla aralıklı iftar!

İFTARDA DENGELİ BESLENME ÖNERİLERİ

İzmir Şehir Hastanesi'nden Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Gözde Derviş Hakim, iftara küçük porsiyonlarla başlayıp ardından 15-20 dakika ara verilmesi gerektiğini belirtti. Hızlı yemek yemenin kan şekeri seviyesini aniden yükseltebileceğine dikkat çekti.

İFTAR MENÜSÜ ÖNERİLERİ

İftarda su, hurma ya da zeytin ile orucun açılmasını tavsiye eden Hakim, ardından bir kase çorba veya hafif atıştırmalıkla devam edilmesi gerektiğini ifade etti. Ardından 15-20 dakika dinlenerek ızgara et, tavuk, balık veya haşlanmış gıdaların tüketilebileceğini belirtti. Ayrıca bakliyatların ve tahıllardan zengin gıdaların iftar sofrasında yer alması gerektiğini vurguladı.

TATLI TÜKETİM ZAMANI

Doç. Dr. Hakim, tatlıların yemeğin hemen ardından değil, bir veya iki saat sonra tüketilmesi gerektiğini önerdi. Şerbetli ağır tatlılar yerine sütlü veya liften zengin meyvelerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

ARA ÖĞÜN ÖNEMİ VE SU TÜKETİMİ

Ara öğünün kesinlikle eklenmesi gerektiğini belirten Hakim, ceviz, badem veya üzüm gibi gıdaların tercih edilebileceğini söyledi. Ayrıca gün boyunca vücudun susuz kaldığını hatırlatarak, 2-2,5 litre su tüketilmesinin önemine değindi. Çay ve kahvenin su atıcı etkisinin olduğunu belirterek, bitki çayı, ıhlamur veya taze sıkılmış meyve sularının tercih edilmesini önerdi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

İstanbul Tabip Odası'ndan Fahrettin Koca'nın 'Onaylı Randevu Sistemi'ne tepki
Erkekler dikkat: Bu hastalık en çok sizde görülüyor!
Hastane Randevularında Onaylı Sistem: Randevu Alana Yeni Zorunluluk!
Bağırsaklar sağlığın anahtarı mı; nelere dikkat etmeliyiz?
Türk ve Japon bilim insanları beyin ve bilinç araştırmalarında iş birliği yapacak!