Mersin’in Toroslar ilçesinde yer alan ve 9 bin yıllık geçmişe sahip Yumuktepe Höyüğü'nde başlatılan kazı çalışmaları sona erdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın "Geleceğe Miras Projesi" kapsamında yürütülen kazılar ise devam ediyor. Bu yılki çalışmalarda, Hitit sur duvarlarının genişletilmesi ve Demir Çağı’na ait ocaklar ile Neolitik döneme ait zeytin çekirdeklerinin bulunması önemli bulgular arasında yer aldı.
PROF. DR. GIULIO PALUMBI BAŞKANLIĞINDA KAZILAR SONA ERDİ
Kazı çalışmaları, İtalya’nın Bari Aldo Moro Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Giulio Palumbi başkanlığında gerçekleştirildi. Prof. Dr. Palumbi, daha önce bulunan Hitit sur duvarının temelini genişleterek yapı tekniği hakkında bilgi edindiklerini belirtti. M.Ö. 1200'lü yıllara tarihlenen bu sur duvarının, bölgede büyük bir yapının varlığına işaret ettiğini ve Hitit Krallığı'nın çöküş dönemine ilişkin önemli veriler sağladığını vurguladı.
DEMİR ÇAĞI OCAKLARI VE HAYVAN KEMİKLERİ BULUNDU
Kazı Başkan Yardımcısı Tülay Özaydın, bu yılki çalışmalarda Demir Çağı tabakalarına ulaştıklarını ve tandır biçiminde sağlam ocaklar bulduklarını belirtti. Ayrıca, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs'la ilişkili malzemeler ile bol miktarda hayvan kemiklerinin bulunduğunu ekledi. Özaydın, bu buluntuların arkeometrik çalışmalarla daha detaylı analiz edileceğini açıkladı.
ZEYTİNİN NEOLİTİK DÖNEMDEN BERİ VARLIĞI
Kazılarda ayrıca Neolitik dönemden itibaren Yumuktepe’nin endemik bitkisi olan zeytin çekirdekleri bulundu. Özaydın, bu çekirdeklerin evcilleşme ve aşılanma süreçlerine dair veriler sağlayacağını belirtti. Zeytinle birlikte, buğday gibi diğer tarımsal ürünlerin de ortaya çıkması bekleniyor.
"GELECEĞE MİRAS PROJESİ" KAZILARI SÜRÜYOR
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen "Geleceğe Miras Projesi" kapsamında, Doç. Dr. Burhan Ulaş başkanlığındaki ekip tarafından yapılan kazı çalışmaları Kasım ayı sonuna kadar devam edecek. Bu kazılar, Anadolu’nun en eski yerleşimlerinden biri olan Yumuktepe’nin tarihine ışık tutmayı hedefliyor.