Yumurtada Yeni Dönem Başlıyor! Son Tüketim Tarihi Yerine Bakın Üzerinde Ne Yazacak!

Tarım ve Orman Bakanlığı, yumurtaların raf ömrüyle ilgili önemli bir düzenleme yaptı. Yeni tebliğ taslağına göre, yumurtalarda “son tüketim tarihi” yerine “tavsiye edilen tüketim tarihi” ifadesi kullanılacak. Bu değişiklik, israfı azaltmayı ve tüketiciyi korumayı hedefliyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı, yumurtaların raf ömrü ile ilgili önemli bir düzenleme yaparak Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği’nde değişiklikler gerçekleştirecek. Bu kapsamda, yumurtaların ambalajlarında artık "son tüketim tarihi" yerine "tavsiye edilen tüketim tarihi" ifadesi yer alacak. Yeni düzenleme ile israfın önlenmesi ve tüketicinin daha doğru bilgilendirilmesi amaçlanıyor.

"TAVSİYE EDİLEN TÜKETİM TARİHİ" UYGULAMASI

Avrupa Birliği'nin (AB) ilgili tüzüğüne uygun olarak hazırlanan taslak, A sınıfı yumurtaların tüketiciye ulaştırılma süresinin yumurtlama tarihinden itibaren 28 gün olması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, AB tüzüğündeki "A sınıfı yumurtalar, yumurtlamadan sonraki 10 gün içinde sınıflandırılmalı, işaretlenmeli ve paketlenmeli" ifadesi de taslağa eklendi. Bu kurallara uymayan yumurtalar, B sınıfı olarak değerlendirilip gıda sanayinde kullanılacak.

YUM-BİR Başkanı Afyon, düzenlemeye ilişkin değerlendirmesinde, yumurtaların uygun koşullarda muhafaza edilmesi durumunda ömürlerinin uzun olacağını belirtti. Afyon, "Marketlerde raflarda 15 veya 20'nci günündeki yumurtaları aldığımızda ve evimizde buzdolabında 35-40 gün beklettiğimizde 'ziyan oldu' diyerek çöpe atıyoruz. Bu milli bir israftır," dedi. Afyon, bu israfı önlemek için 35-40 günlük yumurtaların da uygun şartlarda tüketilebileceğini ifade etti.

Yeni düzenlemeyle birlikte yumurtaların raf ömrü ve tüketiciye ulaştırılma süresi konusundaki kurallar netleştiriliyor. Afyon, marketlerde yumurtaların 28 gün süresince raflarda tutulacağını ve bu sürenin aşılmaması gerektiğini vurguladı. Bu denetimlerin, israfın önlenmesi ve tüketici sağlığının korunması adına devam edeceği belirtildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.