Yunan Bakan Dendias’tan Türkiye’yi Gerilime Sürükleyen Açıklama!

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, Bodrum'un komşu adası İleriyoz’da gerçekleştirdiği etkinlikte, Yunanistan’ın On İki Adalar üzerindeki karasuları ve kıta sahanlığı haklarını vurgulayarak, Türkiye ile Yunanistan arasındaki jeostratejik gerilime dikkat çekti.

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, Muğla'nın Bodrum ilçesine komşu İleriyoz (Leros) Adası’nı ziyaret ederek, burada önemli açıklamalarda bulundu. Dendias’a, Savunma ve Güvenlik Genel Müdürlüğü Başkanı General Dimitrios Houpis ve Genelkurmay Başkanı Korgeneral Georgios Kostidis de eşlik etti.

Ziyaret sırasında 1. Dünya Savaşı’nda Alman bombardıman uçağı tarafından batırılan Vasilissa Olga adlı savaş gemisinde ölen 69 askerin anısına düzenlenen törene katılan Dendias, burada Yunanistan'ın tüm adalarının 12 mile kadar karasuları ve Mavi Sınır (MEB) hakları olduğunu vurguladı. "Leros ve Oniki Adaların tüm adalarının kıta sahanlığı, MEB’i ve 12 mile kadar karasuları hakları var" diyen Dendias, bu hakların uluslararası deniz hukuku çerçevesinde olduğunu ifade etti.

Dendias, "On İki Adalar’ın jeostratejik öneminin herkes için açık olduğunu, çünkü Yunanistan-Türkiye sınırına yakınlığın hayati bir unsur olduğunu" belirtti. Ayrıca, Türkiye gibi sözleşmeyi imzalamayan devletler için de bağlayıcı olan BM Deniz Hukuku Sözleşmesi’nin kurallarının geçerliliğine dikkat çekti. Bu açıklamalar, Türkiye ile Yunanistan arasında süregelen gerilimi yeniden alevlendirebilir.

Dendias'ın bu ifadeleri, iki ülke arasındaki ilişkilerin hassasiyetine ve deniz yetki alanları üzerindeki tartışmalara dair bir çerçeve çiziyor. Yunanistan, adalarının uluslararası hukuka dayalı haklarını koruma kararlılığını sürdürdüğünü bir kez daha kanıtladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.