Yunanistan aşırı turizme karşı yeni önlemler almaya hazırlanıyor

Yunanistan, aşırı turizmin yarattığı sorunları hafifletmek amacıyla yeni düzenlemeler getiriyor. Başbakan Mitsotakis, kruvaziyer yolcularına ek ücretler, popüler adalarda artan vergiler ve kısa süreli kiralamaların yasaklanmasını içeren önlemleri duyurdu.

Yunanistan, aşırı turizmin neden olduğu sorunlarla başa çıkmak amacıyla yeni tedbirler hayata geçiriyor. Başbakan Kyriakos Mitsotakis, özellikle yoğun ziyaretçi akınına uğrayan turistik bölgelerdeki kalabalığı azaltmayı hedefleyen yeni düzenlemeleri duyurdu. Bu önlemler arasında kruvaziyer yolcularından alınacak ek ücretler ve konaklama vergilerinin artırılması gibi adımlar yer alıyor.

"AŞIRI TURİZM" ENDİŞESİ

Pandemi sonrasında Yunanistan, rekor sayıda turist çekmeye devam ediyor. 2023 yılında 36,1 milyon ziyaretçiyi ağırlayan ülke, 2024’ün ilk yarısında ziyaretçi sayısını yüzde 16 artışla 11,6 milyona çıkardı. Ekonomiye ortalama yüzde 20 katkı sağlayan turizm sektörü Yunanistan için kritik bir öneme sahip. Mitsotakis, Yunanistan'ın bazı bölgelerinde "aşırı turizm" sorunuyla karşı karşıya olduklarına dair endişelerini dile getirdi.

ALINACAK TEDBİRLER

Mitsotakis, Selanik Uluslararası Fuarı’nda yaptığı yıllık konuşmada, hükümetin belirli aylarda kruvaziyer yolcularının yoğunluğundan "büyük endişe duyduğunu" ve bu yolculardan ücret almaya başlayacaklarını açıkladı.

POPÜLER ADALARDA ÜCRETLER ARTACAK

Yeni düzenlemeler kapsamında, iklim kriziyle bağlantılı olarak konaklama vergisi de artırılacak. Ayrıca, Yunan limanlarına gelen tüm yolculardan ek ücret talep edilecek. Bu ücret, özellikle popüler turizm adaları Santorini ve Mykonos’ta daha yüksek olacak. Nisan-Ekim döneminde alınan konaklama vergisi de artırılacak.

Ülke ayrıca "Altın Vize" programında değişikliğe gidiyor. Eskiden yabancılar, mülk satın alarak sınırsız oturum vizesi alabiliyordu. Yeni düzenlemeyle bu vizeyi almak isteyenlerin yerel işletmelere en az 250 bin Euro yatırım yapmaları gerekecek.

KISA SÜRELİ KİRALAMALAR YASAKLANACAK

Mitsotakis, Atina'nın üç ana bölgesinde en az bir yıl süreyle kısa süreli kiralamaların yasaklanacağını da belirtti.

Kira sözleşmelerini kısa vadeden uzun vadeye çevirmeyi tercih eden mülk sahiplerinin üç yıl boyunca kira vergisi ödemeyeceklerini ve mülklerini piyasadan çekmek yerine kiralamayı seçenlerin kira vergisinden muaf tutulacaklarını ifade etti.

Tatil amaçlı kiralamalar 2019'dan 2023'e kadar yıllık ortalama yüzde 28 artış göstermişti. Ancak kısa dönemli kiralamalar, ülkedeki konut krizini derinleştiriyor. Bu durum, yüksek tüketici fiyatlarıyla birlikte son dönemdeki siyasi tartışmaların merkezinde yer alıyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.