Yunanistan basını duyurdu: ABD Ankara'ya F-16, Atina'ya da F-35 satışı şartlarını açıkladı

Yunanistan basınına göre ABD'nin Ankara'ya F-16, Atina'ya da F-35 satışı şartlarını açıkladı. Yunan basını, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın geçen yaz hazırladığı güvence mektubunda Türkiye ve Yunanistan'a özel vurgular yapıldığını bildirdi.

Yunanistan basınına göre ABD'nin Ankara'ya F-16, Atina'ya da F-35 satışı şartlarını açıkladı. Yunan basını, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın geçen yaz hazırladığı güvence mektubunda Türkiye ve Yunanistan'a özel vurgular yapıldığını bildirdi.

NATO MALZEMELERİNİN MEŞRU OLMAYAN KULLANIMINA KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER AÇIKLANDI

ABD Dışişleri Bakanlığı, Kongre'nin talebi üzerine yazdığı güvence mektubunda, NATO üyelerine satılan askeri malzemelerin "meşru olmayan askeri gerekçelerle" kullanılması durumunda alınacak önlemleri açıkladı. Türkiye ve Yunanistan özel olarak vurgulandı. ABD, NATO müttefiklerine sattığı askeri malzemelerin "meşru olmayan askeri gerekçelerle" kullanıldığı durumda teslimatı durduracak veya iptal edecek. Güvence mektubunda, malzemelerin "meşru askeri amaçlarla" kullanılması gerektiğinin altı çizilerek, bu sınırların aşıldığı durumlarda atılacak adımlar detaylandırıldı.

DİPLOMATİK YOLLARLA ÇÖZÜLEMİYORSA YAPTIRIMLAR DEVREYE GİRECEK

Mektupta, bir NATO müttefikinin diğerine karşı tekrarlanan saldırılarda bulunması halinde atılacak adımlar detaylandırıldı. Dışişleri Bakanlığı, durumun normal diplomatik yollarla çözülememesi durumunda, savunma transferi anlaşmalarındaki hükümleri uygulayarak savunma malzemelerinin teslimatını askıya almak veya iptal etmek gibi adımlara başvuracağını açıkladı.

TÜRKİYE VE YUNANİSTAN'A UYARI: PROVOKATİF FAALİYETLERDEN KAÇININ

Mektupta, Türkiye ve Yunanistan'ın diğer NATO müttefiklerine karşı provokatif faaliyetlerde bulunmaması konusunda özel bir uyarı yapıldı. Bakanlık, "ABD'nin sağlanan teçhizatın meşru kullanımını sağlamak için elindeki tüm araçları kullanacaktır" ifadelerine yer verdi. ABD Dışişleri Bakanlığı, son taslakta gelecekteki satışlara yönelik "ihlal içeren faaliyetlere veya yanlış izlenimlere karşı koruma sağlama" amacıyla ek hükümler eklemeyi düşündüğünü belirtti. Bu, özellikle Türkiye'ye F-16 satışı ve Yunanistan'a F-35 satışıyla ilgili mektupla ilgili önlemleri kapsayabilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Hollanda'da Filistin Destekçisi Göstericilere Polis Müdahalesi: Üniversitelerde Gerilim Yükseliyor
İsrail'in Golan'dan Şam'a Saldırısı: Suriye Savunma Sistemleri Füzelerin Bir Kısmını İmha Etti
Beethoven'ın Ölümü: Yeni Araştırma Kurşun Zehirlenmesi Teorisini Çürütüyor
İsrail'in Refah'taki Saldırıları Sonucunda 80.000 Kişi Kaçtı: BM ve UNRWA Uyarıyor
Gazze'de Hamas'ın Büyük Saldırısı: İsrail Savaş Alarmı Verdi, Ölü ve Yaralı Sayısı Artıyor