Yunanistan, hava savunma kapasitesini artırmak için İsrail ile iş birliğine hazırlanıyor. İsrail’in ünlü "Demir Kubbe" hava savunma sistemini satın almak için müzakerelere başlayan Atina, bu sistem için yaklaşık 2 milyar euro bütçe ayırmayı planlıyor. Sistemin, İsrail’in Gazze ve Lübnan gibi bölgelerde kullanılan kısa ve uzun menzilli füzelere karşı etkili olan savunma teknolojisinin aynısını içereceği belirtiliyor.
TÜRKİYE’NİN ÇELİK KUBBE’SİNDEN ESİNLENDİLER
Yunan medyasında yer alan haberlere göre, Atina’nın bu hamlesi Türkiye’nin "Çelik Kubbe" savunma girişiminin ardından geldi. Kathimerini’de yer alan bir analizde, Yunanistan’ın NATO müttefiki ve tarihsel rakibi Türkiye ile rekabeti sürdürebilmek adına bu yatırımları yaptığı ifade edildi. Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias ise basına yaptığı açıklamada, "Planımız çok katmanlı bir hava savunma sistemi oluşturmak" dedi.
MALİYET KAYGISI BÜYÜK
Yunanistan, savunma modernizasyonu için 2035 yılına kadar 12,8 milyar euro harcayacak. İsrail’den alınacak "Demir Kubbe"nin yanı sıra, ABD’den 40 adet F-35 savaş uçağı, insansız hava araçları, Fransa’dan dört Belharra firkateyni ve Rafale jetleri gibi alımları içeren 10 yıllık bir askeri modernizasyon planı hazırlayan Atina, bu yatırımları karşılamak için ek tasarruf planlarını devreye sokmaya çalışıyor. Savunma Bakanlığı, kullanılmayan kışlaların kapatılması ve bazı projelerin askıya alınması gibi yöntemlerle maliyetleri azaltmayı hedefliyor.
SİBER SAVUNMA VE TASARRUF PLANLARI
Savunma modernizasyonu yalnızca kara, hava ve deniz sistemleriyle sınırlı değil. Yunanistan, dijital altyapıya ve siber savunma teknolojilerine de büyük yatırımlar yapmayı planlıyor. Ancak maliyetler, bazı projelerin askıya alınmasına neden olabilir. Özellikle "M270" çok amaçlı roket sistemleri ve bazı korvet projelerinin iptal edilmesi gündemde.
TÜRKİYE İLE REKABET, EKONOMİK YÜKLE DEVAM EDİYOR
Yunanistan’ın savunma harcamaları ve modernizasyon hedefleri, uzun süren ekonomik krizin ardından ülke bütçesi üzerinde ciddi bir baskı oluşturuyor. Ancak hükümet, bu yatırımların ulusal güvenlik açısından zorunlu olduğunu savunuyor. Atina’nın bu adımları, Türkiye ile savunma rekabetini yeni bir boyuta taşıyor.